Mirko Šarović: SDS kreće u traženje partnera za formiranje vlasti

Mirko Šarović, ministar inostrane trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i novoizabrani predsjednik Srpske demokratske stranke, najavio je jutros za N1 da će stranka koju vodi od jeseni biti aktivnija u procesu formiranja vlasti.

On je u razgovoru s Almom Dautbegović Voloder istakao da SDS u desetak mjeseci koliko je proteklo od izbora, nije bila uključena u ove procese.

”U ovih desetak mjeseci smo statirali i nismo bili prepreka. Nismo se uključivali u ovaj proces. Pustili smo druge partnere, nismo bili smetnja, nismo mutili vodu. U ovih deset mjeseci, je u suštini neuspješnih deset mjeseci. Ključni partneri predvođeni SNSD-om su doživjeli neuspjeh jer nisu uspjeli formirati vlast. Više su se udaljili nego približili. Od jeseni ćemo biti aktvniji u ovom procesu”, poručio je Šarović najavivši da SDS više neće sjediti i gledati šta drugi rade.

”Mislim da imamo kapacitet da se možemo ukjlučiti u razgovore s drugim partnerima. Možda u budućnoosti da pokušamo da te stvari postavimo na drugačiji načini i drugačije noge. Svakako ne bih otkrivao buduće partnere, ne bi bilo fer, ali ne bi bili politička stranka koja se bavi ovim pitanjem, da ne tražimo partnere. Probudićemo i sve druge svojim nastupom i bićemo aktivni bez respekta prema bilo kome. Nastojaćemo obezbijediti kapacitet da možemo pregovarati”, naglasio je Šarović za N1.

Podsjećamo, blizu godinu dana nakon izbora na državnom nivou vlast još nije formirana uprkos nekoliko sastanaka koje su lider SDA, SNSD-a i HDZ-a održali pregovarajući o ovom pitanju.

Ostavite komentar: