Mirko Šarović je novi predsjednik SDS

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, je novi predsjednik Srpske demokratske stranke.

Odlučilo je ovo 386 delegata, pa je tako Šarović, pobijedivši drugog kandidata Milana Miličevića, postao sedmi predsjednik SDS i nasljednik Vukote Govedarice.

Ko je Šarović?

Mirko Šarović je rođen u Rogatici 1956. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine. Živi u Istočnom Sarajevu sa suprugom i dvoje djece. Od 1996. do 1998. godine je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kada je izabran za potpredsjednika Republike Srpske.
Na izborima 2000. godine postao je predsjednik Republike Srpske, a dvije godine kasnije izabran je za srpskog člana Predsjedništva BiH. Član je Srpske demokratske stranke od 1990. godine.

За предсједника Српске демократске странке изабран је Мирко Шаровић. Шаровић – 205 гласова,Мичичевић – 181 глас. Слика говори више од ријечи.

Gepostet von Српска демократска странка – Srpska demokratska stranka am Sonntag, 30. Juni 2019

Prethodnici

Podsjećamo, SDS je do sada imala šest predsjednika. Prvi predsjednik SDS i njen osnivač Radovan Karadžić. Karadžića je u julu 1996. godine na čelu stranke naslijedio Aleksa Buha. Za trećeg predsjednika SDS izabran je Dragan Kalinić, doktor hirurgije.

Na čelo SDS nakon Kalinića došao je Dragan Čavić. Od 2006. godine SDS je vodio Milan Bosić. Za šestog predsjednika SDS izabran je Vukota Govedarica. On je izabran na vanrednoj skupštini stranke 23. oktobra, nako što je dotadašnji predsjednik Bosić podnio ostavku poslije lošeg izbornog rezultata SDS na Lokalnim izborima u BiH 2. oktobra.

 

 

Izvor:(SrpskaInfo)

Ostavite komentar: