Mirko Šarović: Gledaćete nešto drugačiji SDS, vlast sa SNSD-om je osuđena na propast

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović za Klix.ba je govorio o potencijalnim koalicionim pregovorima za formiranje državne vlasti, poručivši da će građani od sada gledati nešto drugačiji SDS.

Već duže vrijeme SDS se spominje kao potencijalni partner iz Republike Srpske za vlast na državnom nivou. S obzirom na trenutne političke odnose to je teško očekivati, ali Šarović ipak najavljuje jedan novi SDS.

“Ovaj SDS će biti po mnogome drugačiji od onoga kakvog ste poznavali do danas. Nastojaćemo da širimo krug stranaka sa kojima možemo da gradimo partnerske odnose danas, sutra ili nekad u budućnosti. Važno je da poznajemo iste interese i ciljeve. To je posebno važno. Važni su ciljevi i nebitna je cijena koju ćemo platiti da do njih dođemo”, izjavio je Šarović za Klix.ba.

Nedavno je Šarović kao potencijalne partnere iz RS-a spomenuo DNS i Socijalističku partiju, a kako kaže to je učinio da bi demonstrirao jednu drugačiju filozofiju razmišljanja u SDS-u.

“Mi možda i nećemo ništa zajedničko napraviti s tim strankama, ali mi želimo razgovarati. Ništa neće biti isto kao do sada, bićemo veoma aktivni i razgovaraćemo sa svim strankama i partnerima koji s nama dijele iste ciljeve”, poručio je Šarović.

Zanimalo nas je kako Šarović zamišlja funkcionisanje vlasti bez SNSD-a, s obzirom da ta stranka ima većinu u Klubu Srba u Domu naroda, a samim time i veliku kontrolu i moć odlučivanja kod donošenja zakona.

“Ja onda postavljam pitanje kako će funkcionisati Vijeće ministara u sastavu SNSD, SDA i HDZ? Da li je bolje za građane ove zemlje, bez obzira gdje živjeli da se takav saziv Vijeća ministara ‘sklepa’ ili da takav koncept, koji je jedno veliko ništa ne zaživi. Mi u SDS-u ne tvrdimo da ćemo baš mi skupiti većinu za Savjet ministara, to toga je težak put, ali ne samo zbog Doma naroda već generalno.Ipak, teško je očekivati dogovor sadašnje pregovaračke trojke, to je osuđeno na propast”, rekao je Mirko Šarović za Klix.ba.

Šarović smatra da i ako se nekada formira Savjet ministara u sastavu SNSD, SDA i HDZ, da on neće dati dobre rezultate.Ostavite komentar: