Ministri u Vladi Srpske: Bakire, nisu Bošnjaci samo oni koji dolaze iz SDA

Ukoliko želite biti Srbin, Hrvat ili Bošnjak u BiH nije dovoljno samo vaše porijeklo, odnosno ko su vam očevi, djedovi i slično, već je jedini uslov za to da budete član neke od velikih političkih partija u BiH, koje su “jedine legitimne da određuju nacionalnu pripadnost građana”.

Na ovaj zaključak upućuju poruke koje svakodnevno možemo čuti na političkoj sceni u BiH gdje najveće političke partije veoma često za nekog Srbina, Hrvata ili Bošnjaka kažu da nisu pripadnici tog naroda jer su u stranci koja, po njihovom mišljenju, nema legitimitet da predstavlja taj narod.

Tako je ovih dana lider SDA Bakir Izetbegović izvrjeđao sve svoje sunarodnjake u RS koji se nalaze u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti, tvrdeći da “nisu autohtoni Bošnjaci”.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović se požalio kako ga je SNSD iznevjerio jer se “SDA nije našla u novoj Vladi RS”. U znak odmazde Izetbegović je odlučio da izvrjeđa sve Bošnjake, koji se nalaze na nekoj funkciji u Srpskoj.

– Naravno da smo očekivali da ćemo dobiti neku podršku u toj Vladi RS, gdje postoje i Bošnjaci. Međutim, redovno SNSD odabere neke svoje Bošnjake tipa Sejde Bajramovića (jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije, op.a.) i slično, a ne one koji su autentični Bošnjaci. Pogledajte ko sjedi tamo u Vladi RS i cijelu strukturu vlasti u tom entitetu gdje su Bošnjaci očišćeni – kazao je Izetbegović.

Selekcija

Tako je Izetbegović dao do znanja da nijedan od petoro ministara u Vladi RS, koji dolaze iz reda bošnjačkog naroda, po njegovom “stručnom” mišljenju nisu Bošnjaci. A, isto važi i za predsjednika Ustavnog suda RS Džerarda Selmana i glavnog republičkog tužioca Mahmuta Švraku, te druge Bošnjake u vlasti.

Jedini pravi i autohtoni Bošnjak, sudeći po Izetbegovićevom tumačenju, jeste potpredsjednik RS Ramiz Salkić, jer dolazi iz SDA.

Izetbegovićeva izjava naljutila je ministre u Vladi RS iz reda bošnjačkog naroda, koji su kazali da niko nema pravo da vrijeđa nekog samo zato što nije član njegove političke partije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS Alen Šeranić nazvao je Izetbegovićevu izjavu notornom glupošću, koju ne vrijedi ni komentarisati jer ne želi da mu pridaje važnost.

Uvreda

Slično mišljenje dijeli i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS, Srebrenka Golić, koja je istakla da je Izetbegovićeva izjava uvreda za nju kao Bošnjakinju.

– Nisu Bošnjaci samo oni koji dolaze iz SDA. Ko je dao tom čovjeku legitimitet da određuje nečiju nacionalnost – pita se Golićeva.

Ministarka uprave i lokalne samouprave u Vladi RS, Lejla Rešić, istakla je da se ne osjeća preterano uvrijeđenom zbog Izetbegovićeve izjave.

– Ima u našem narodu jedna divna izreka koja kaže: ”Nije važno šta se kaže, nego ko kaže”. Međutim, ono što mene zanima već, evo, osam godina jeste gdje se tačno stiče taj sertifikat o autentičnom Bošnjaku. Ako bi gospodin Izetbegović bio ljubazan da nam to otkrije, pa da se pokušam prijaviti. Možda mi se posreći pa prođem kao Bošnjakinja – istakla je Rešićeva.

Krvna zrnca

Ono što zabrinjava jeste činjenica da nije Izetbegović jedini koji tako razmišlja. Krvna zrnca se već godinama prebrojavaju i u Federaciji BiH, pa tako član Predsjedništva BiH Željko Komšić uzalud maše svojim rodnim listom i krštenicom, jer za HDZ BiH dileme nema – on nije Hrvat jer nije član te stranke i tačka.

Sa sličnim problemima se sreću i Srbi koji su članovi SDP ili neke druge slične stranke, koja ne predstavlja “autohtone” Srbe. Pa tako svoju srpsku nacionalnost često mora dokazivati i potpredsjednik FBiH u tehničkom mandatu Milan Dunović, koji dolazi iz stranke Demokratska fronta.
Politički analitičar Slavo Kukić ističe da su ovi primjeri najočitiji dokazi fašisoidne političke filozofije.

– Prebrajanje krvnih zrnaca, i to na način da ih se pozitivno tretira jedino ako su obojeni prema određenom partijskom pripadanju, po sebi je dio fašisoidne svijesti. Iskreno se nadam da će se s tom sviješću raskinuti – kaže Kukić.

Bumerang

On dodaje da EU ima specifičan odnos prema BiH kao što je imala prema Rumuniji i Bugarskoj, jer se jedino u ambijentu društva evropskih naroda moguće boriti s takvom filozofijom. Ovako, prepušteni sami sebi, Kukić smatra da se te filozofije nećemo tako jednostavno osloboditi.

– Naprotiv, mi ćemo s njom, ili bar ove generacije, živjeti još 50 godina. Dakle, jedini način jeste promjena političke matrice i filozofije, te promjena političke i ideološke šprance. Nju možemo izvesti samo mi, putem izbora, ali može nam i svijet pomoći u tome. Može nam EU pomoći apsorbirajući nas u sebe i onda ubrzavajući neke procese – smatra Kukić.

Dodaje da drugog puta nema, jer se svako prisilno djelovanje izvana prije ili kasnije vrati kao bumerang i ne može biti rješenje koje ima izgled za dugoročnu budućnost.

Fašizam na djelu

Komentarišući česte optužbe kako nije autohtoni Hrvat, Željko Komšić je nedavno kazao da se umorio od te priče.

– Šta je naopako, ako sam prihvatljiv za druge narode? Za nacionaliste je to katastrofa. Ali, ko daje sertifikat i ko može izmjeriti moje hrvatstvo? Sa ljudima na terenu nemam problema. Problema nemam ni sa HDZ, već HDZ ih ima sa mnom – istakao je Komšić.

On je prebrojavanje “krvnih zrnaca” uporedio sa fašizmom, navodeći da ga to podsjeća na Hitlerove rasne zakone i dokazivanje arijskog porijekla.

– Zbog toga su milioni ljudi izgubili glavu, a nažalost to se još uvijek događa. Da li može BiH sa takvim zamislima u EU? Odgovorite sami – naveo je Komšić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: