Ministri ne haju za Komšićev uslov

14.01.2019. | 15:55

Srpski ministri u odlazećem sazivu Savjeta ministara BiH poručili su juče da će na narednoj sjednici tog organa zatražiti da ne bude razmatran godišnji nacionalni plan za NATO.

Iako je usvajanje tog dokumenta naprasno postalo uslov hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, srpski ministri kažu da je to neprihvatljivo jer godišnji nacionalni program nije predložila Komisija za NATO integracije nego njen predsjednik Josip Brkić bez podrške srpskih članova.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da on i ostali ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara BiH imaju jedinstven stav i o pitanju uslovljavanja koja dolaze od hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ili bilo koga drugog, kao i u vezi s usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa.

– Mi smo tražili da izvještaj o tome koji je došao pred Savjet ministara BiH bude vraćen Komisiji za NATO integracije zato što komisija nije zauzela stav, čime je prekršena procedura. Mi, dakle, ni zbog toga nećemo glasati za izvještaj, a osnovni razlog je što smatramo da je to pitanje kojim treba da se bavi novi Savjet ministara BiH, a ne mi u tehničkom mandatu. Pozivamo one koji imaju izborni legitimitet da se što prije dogovore i formiraju novi Savjet ministara BiH – kaže Mektić.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je za “Glas Srpske” da je očigledno da će 2019. biti veoma zanimljiva kada je u pitanju odnos BiH i NATO saveza.

– NATO je veoma važan faktor na međunarodnoj političkoj sceni. Naš interes je da imamo partnerstvo sa NATO-om i da ono funkcioniše. Očigledno je, s obzirom na stavove koji su iznošeni prethodnih dana i sedmica, da će o godišnjem programu biti odlučivano u Savjetu ministara kada dođe novi saziv. Oni koji su preuzeli obaveze ne mogu se jednostavno praviti da to nisu uradili, što naš narod kaže, ne mogu se praviti ludi jer su određene međunarodne obaveze preuzete i ne možete jednostavno poslije nekog vremena reći da vam se to više ne sviđa – rekao je Crnadak.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović ranije je najavio da će na sjednici zatražiti da godišnji program ne bude razmatran jer nije riječ o dokumentu komisije nego predsjedavajućeg tog tijela Josipa Brkića.

– Ne može biti prihvaćen taj dokument bez glasova ministara iz reda srpskog naroda i to je potpuno jasno. Manjkavost tog dokumenta, koji je upućen Savjetu ministara, jeste to što nije prošao potrebnu proceduru kroz komisiju, gdje su izostali predstavnici iz reda srpskog naroda – rekao je Šarović.

Blokada na blokadu

Visoki funkcioner SDA Halid Genjac kaže da ova stranka ne blokira izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, već, naprotiv, zalaže se da to pitanje što prije bude riješeno.

– Postavlja se pitanje ko zaista blokira tu priču, odnosno ko je blokiranjem godišnjeg nacionalnog programa uzrokovao drugu blokadu – rekao je Genjac.

Izvor:(Glas Srpske)