Ministri izdali jedinstven stav RS o NATO: U Programu rada Savjeta ministara BiH našao se i MAP

10.04.2019. | 20:55

U Programu rada Savjeta ministara BiH za 2019. kao jedan od strateških ciljeva navedene su NATO integracije, uprkos tome što su sve političke partije iz Republike Srpske zvanično za vojnu neutralnost.

Konkretno, navedeno je da „nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine“.

Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP, dio je iz Programa rada usvojenog u nastavku 167. sjednice Savjeta ministara BiH 11. marta.

– Bosna i Hercegovina je pristupanje evroatlanskim integracijskim procesima utvrdila kao jedan od strateških prioriteta spoljne politike. Time je potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava – piše u Programu.

Kao što je poznato, problem je u tome što je zvaničan stav Republike Srpske da nema nastavka NATO puta BiH, pa samim tim nema ni akiviranja Akcionog plana za članstvo MAP. U skladu s tim, u Narodnoj skupštini Srpske usvojena je Rezolucija o vojnoj neutralnosti i zaštiti ustavnog poretka RS. Postavlja se pitanje zbog čega se srpski ministri u Savjetu ministara BiH nisu pridržavali dogovorene politike koju, bar zvanično, podržavaju i njihove partije.

U Službi za informisanje Savjeta ministara BiH nam je rečeno da je drugim dijelom 167. sjednice predsjedavao Denis Zvizdić, te da su bili prisutna i tri ministra iz RS.

– Savjet ministara je jednoglasno donio Program rada Savjeta ministara BiH za 2019. godinu, uz prihvaćene korekcije predsjedavajućeg i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH – rekli su za Srpskainfo.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavičkom domu BiH Staša Košarac poručuje da je ovakav Program neobavezujući i da ne znači ništa.

– Nemaju legitimitet s aspketa volje birača na prošlim izborima i ne mogu oni da mapiraju put, obzirom na činjenicu da značajan dio te strukture nije dobio podršku birača. Politička opcija koja vodi takvu politiku jeste SDA, s cijem da se bojkotuje volja birača iz Srpske – kaže Košarac za Srpskainfo.

S druge strane, dodaje on, veoma je važno da znamo kako su glasali „Bakirovi podobni Srbi, Mektić, Šarović i Crnadak“ o Programu rada u kome je u spoljnopolitičkom domenu naglašena antivacija MAP.

– Ako jesu glasali za to, onda je potpuno jasno da su upravo oni najodgovorniji za implementaciju politika SDA i nekih drugih politika koje su štetne po interes RS, potvrđujući da negiraju stavove institucija RS i da su i poslije izbora nastavili s takvom praksom kojom su se vodili prethodne četiri godine. Taj program Savjeta ministara ne znači ništa. Za nas i koalicione partnere važno je potpuno poštovanje stavova institucija RS, pa time i Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti – zaključuje Košarac.

To što se neka tema nalazi u Programu rada Savjeta ministara BiH nije obavezujuće u smislu stava po tom pitanju, tvrdi ministar inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak. Kaže da je to na tragu njegovih ranijih izjava da će oko MAP odlučivati novi saziv Savjeta ministara BiH.

– Dakle, ta tema će biti na dnevnom redu novog Savjeta ministara i oni će donijeti odluku da li MAP stavljaju ad akta ili usvajaju Prvi godišnji program i na taj način aktiviraju MAP. Što se tiče izjava Košarca o podobnim Srbima, ja ga samo molim da nas više ne brani i da odgovori javnosti zašto je Nebojša Radmanović molio generalnog sekretara NATO da što prije BiH primi u NATO i zašto je SNSD pristao, kada je Špirić bio predsjedavajući Savjeta ministara, na samo dva srpska ministra, što nam danas stvara velike probleme – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Ministri Dragan Mektić i Mirko Šarović nisu odgovarali na  pozive i poruke redakcije portala.

Prejudiciranje članstva

Kada je riječ o oblasti međunarodne saradnje, Program rada Savjeta ministara predviđa, između ostalog, ispunjavanje obaveza Ministarstva odbrane i OS BiH po dokumentima iz programa NATO integracija, razvijanje političkog dijaloga sa NATO, primjenu NATO normi u oblasti skladištenja municije, učešće u NATO, EU, UN i drugim međunarodnim operacijama, kao i učešće u civilno-vojnim vježbama NATO.

– Imajući u vidu značaj i obim vježbi NATO u kojima učestvuju predstavnici struktura zaštite i spasavanja iz BiH, a shodno intencijama za buduće članstvo BiH u NATO savezu, nameće se potreba dostavljanja izvještaja Savjetu ministara o ovim aktivnostima – navodi se u Planu rada za ovu godinu.

 

Izvor:(SrpskaInfo)