Ministar zdravlja izričit: Kad će korona virus proći, zavisi prije svega od nas

Virus će proći, ali kada ne mogu odgovoriti, jer sve zavisi na koji način ćemo se ponašati, rekao je ovo u Trebinju ministar zdravlja RS Alen Šeranić nakon sastanka sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, načelnicima hercegovačkih opština i zdravstvenim radnicima ovog dijela RS.

On je dodao da je svjestan činjenice da je ovakvo stanje mnogima dosadilo i da bi željeli da se vrate da žive kao prije 1. marta, ali okolnosti diktiraju drugačiju praksu,  pa ćemo morati naći neku našu novu rutinu.

Ministar Šeranić je rekao da se situacija sa širenjem virusa korona varira od područja do podučja, ali da se situacija drži pod kontrolom.

“Zajedništvom iz svega možemo bolje i brže izaći”, poručio je on. Na sastanku sa ministrom Šeranićem u Trebinju je dogovoreno da  zdravstveni radnici iz ostalog dijela istočne Hercegovine pomognu ljubinjskom Domu zdravlja koji je pod velikim pritiskom posljednjih dana.

Šeranić je podsjetio da je kroz reorganizaciju rada bolnica jedan broj pacijenata zaraženih virusom korona smješten u bolnicu u Foči, a ono što se radi je osoposobljavanje kapaciteta bolnice u Istočnom Sarajevu, gdje je u toku  rekonstrukcija dijela objekta, za potrebe pacijenata iz ovog dijela RS.

“Direktor bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević je zadužen da uradi procjenu stanja starog objekta bolnice u Nevesinju, da vidimo šta je potrebno da bi se taj objekat mogao staviti u funkciju buduće kovid bolnice za istočnu Hercegovinu, kako bi se pripremili za novu sezonu gripa od oktobra do aprila naredne godine”, istakao je on.

Šeranić je istakao da su turisti, bez obzira odakle dolaze u RS dužni su da se ponašaju po pravilima koja su preporučena u RS, jer će se na taj način smanjiti rizik širenja virusa u zajednici.

“Naš cilj je da privreda i turizam u Trebinju žive, ali ako se ne poštuju preporučene mjere, a situacija sa virusom korona se bude pogoršavala, nemamo šta, nego uvoditi restriktivnije mjere na osnovu preporuka struke”, poručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: