Ministar Lukač sumirao 2020: Zbog korupcije smo hapsili i pripadnike MUP-a RS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je u intervjuu Srni da su uprkos vanrednoj situaciji, uzrokovanoj pandemijom virusa korona svi planirani zadaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske u ovoj godini uspješno realizovani, te da prioriteti u 2021. godini ostaju borba protiv svih vidova kriminala i borba protiv terorizma.


“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ove godine našlo se, zajedno sa našim građanima, pred nesvakidašnjim i neplaniranim izazovom, a to je vanredno stanje/vanredna situacija u Srpskoj izazvana epidemijom virusa korona. Prije skoro deset mjeseci suočili smo se sa brojnim poslovima i zadacima, na koje je, slobodno mogu reći, MUP Srpske uspješno odgovorio. Zato ću prije svega iskoristiti priliku da svim našim pripadnicima i svim građanima Republike Srpske čestitam Novu godinu uz želju da ‘izazovi’ iz 2020. godine ostanu iza nas”, poručio je ministar Lukač.

On je naveo da su, pored poslova i zadataka koji su se odnosili na sprovođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, realizovane brojne akcije na sprečavanju organizovanog kriminala.

“Izdvojio bih možda jednu od posljednjih u kojoj je zaplijenjena rekordna količina opojne droge skank, čak 460 kilograma, koja je prema našim procjenama bila namijenjena za inostranstvo”, rekao je Lukač u intervjuu Srni. Prema njegovim riječima, MUP Srpske sproveo je brojne operativne akcije na sprečavanju korupcije, a u okviru ovih aktivnosti nisu se ustručavali ni da liše slobode svoje pripadnike za koje postoji osnov sumnje da su bili izvršioci ovih krivičnih djela.

Lukač je podsjetio i da je u saradnji sa gradovima i opštinama u ovoj godini nastavljena realizacija projekta “Bezbjedan grad” koji podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina u lokalnim zajednicama, s ciljem preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i radi borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti i javnog reda i mira.

“Sistem video-nadzora usupostavljen je u 27 lokalnih zajednica, a u toku je uspostavljanje sistema u 16 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Ovaj projekat već je dao značajne rezultate u gradovima i opštinama gdje već neko vrijeme funkcioniše. Na području Istočnog Sarajeva i Doboja dao je značajne rezultate i u rasvjetljavanju krađa vozila, provala, razbojništava, paljevina vozila, rasvjetljavanja težih saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna od učesnika pobjegao, pa do lociranja izvršioca krivičnog djela ubistvo. Sve to pokazuje opravdanost njegovog postojanja”, istakao je ministar Lukač.

On je podsjetio da je MUP Srpske javnosti predstavio šta je sve urađeno u Centru za obuku za posljednje četiri godine, gdje je na prostoru zapuštene kasarne Zalužani nikao jedinstven kompleks za obuku policije ne samo u BiH, već i u regionu.

“U okviru Centra za obuku smjestili smo i nekoliko naših operativnih uprava, od Specijalne antiterorističke jedince, Jedinice žandarmerije, Uprave za organizovani i teški kriminalitet, Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma i Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, do Helikopterska jedinice i Jedinice konjice. U toku je i izgradnja novog objekta Policijske akademije, čime ćemo objediniti najznačajnije aktivnosti policije na jednom mjestu”, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Istovremeno, naveo je on, nastavljen je strateški projekat podmlađivanja policije, te je u posljednjih pet godina odškolovano i u redove policije primljeno oko 1.100 novih policijskih službenika.

“Trenutno je na školovanju na Policijskoj akademiji oko 350 kadeta i svakako da je njihova obuka specifična u odnosu na prethodne generacije, jer se provodi u uslovima karantina. Na taj korak smo se odlučili zbog trenutne epidemiološke situacije s ciljem zaštite zdravlja svih koji učestvuju u tom procesu – od kadeta do nastavnog osoblja”, rekao je Lukač.

Njegova namjera je, kako kaže, da još podmladi policiju, imajući u vidu povećan broj pripadnika MUP-a Republike Srpske koji odlaze u penziju.

“Izgradnjom nove zgrade Policijske akademije i internata u Centru za obuku dobićemo savremene kapacitete za školovanje kadeta i njihovu obuku, ali i mogućnost da istovremeno školujemo dvije generacije kadeta”, rekao je ministar Lukač. Govoreći o radu Žandermerije, on je naglasio da je ona svakako nova snaga MUP-a Republike Srpske koja je za godinu dana, kroz brojne angažmane dokazala svrsishodnost svog postojanja.

“Pripadnici jedinica Žandarmerije su u proteklih godinu dana i četiri mjeseca, koliko Žandarmerija postoji, učestvovali u brojnim akcijama usmjerenim na sprečavanju kriminala, održavanju javnog reda i mira, akcijama potraga i drugo. Bili su nam značajan oslonac u prva dva mjeseca od progalašenja epidemije u Republici Srpskoj, kada je na snazi bio policijski čas”, istakao je Lukač. On je ocijenio da je njihov angažman u vrijeme vanredne situacije, odnosno vanrednog stanja značajno rasteretio redovne policijske snage, koje su u to vrijeme svakako bile agnažovane na više frontova.

“Ove godine uspjeli smo da organizujemo dvije obuke za pripadnike Žandarmerije, a taj proces biće nastavljen i u idućoj godini, jer biti pripadnik ovih jedinica zahtjeva određene stručnosti koje upravo ove obuke mogu ga pruže”, najavio je Lukač. Kada je riječ o Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ), Lukač je naveo da se ona kao visokoprofesionalna jedinica MUP-a Republike Srpske ove godine posebno istakla sa angažovanjima – od aktivnosti na sprovođenju policijskog časa u Republici Srpskoj, rješavanja talačkih situacija, do ove poseljednje akcije hapšenja Dragana Ševe, ubice monaha iz Šipova”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova u intervjuu Srni.

On je istakao su kapaciteti SAJ-a ove godine prošireni na način da je okviru ove jedinice formirana i Helikopterska jedinica koja će raspolagati sa tri helikoptera, od koji je jedan helikopter već stigao.

“Ovaj helikopter ima poseban medicinski modul i on zaista može značajno doprinijeti pomoći u spašavanju stanovništva posebno u ovim uslovima epidemije, ali se takođe može koristiti i za druge intervencije spašavanja situacija i operativni rad”, rekao je Lukač. On je istakao da je posebno ponosan na humanost koji su pripadnici MUP-a Srpske pokazali u ovoj godini, jer su samo u vrijeme epidemije organizovali pet akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojima je krv dalo oko 1.500 pripadnika MUP-a.

“Ovim putem zahvaljujem svima njima, a posebno me raduje što su u akciji učestvovali i kadeti Policijske akademije. Svi smo svjesni problema sa kojima se trenutno susreću zdravstveni radnici i mi smo na ovaj način nastojali da pomognemo Zavodu za transfuzijsku medicinu čije zalihe krvi su zbog trenutne epidemiološke situacije često na granici. Istovremeno, pohvalio bih i naše policijske službenike koji su iskazali visok stepen požrtvovanosti u spašavanju ljudskih života, a neke od njih smo predstavili na našem tradicionalnom novogodišnjem prijemu”, rekao je Lukač.

Navodeći da prioriteti MUP-a Srpske u 2021. godini ostaju borba protiv svih vidova kriminala i borba protiv terorizma, Lukač je rekao da nemaju iluzija da će se uskoro riješiti problem migrantske krize, ali da je MUP Srpske spreman da da puni angažman s ciljem očuvanja stanja bezbjednosti, poštujući pri tome ljudska prava i slobode samih migranata.

“Nastavićemo da pružamo podršku Graničnoj policiji BiH u očivanju istočne granice, kao i svoj anagžaman na području Srpske koji provodimo u kontinuitetu sa ciljem očuvanja stanje bezbjednosti da ne bi došlo do ugrožavanja građana i njihova imovine”, naglasio je ministar. U ovoj godini, kaže on, očekuje da se konačno uspostavi Zajednička kontakt tačka za saradnju sa Europolom na način definisan Operativnim sporazumom, jer je ona uslov za uspješnu saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala i uspješan rad policije.

Ostavite komentar: