Minimalac treba ukinuti, a platu zaraditi! Umičević: Ne može cipela namiriti gubitke javnih preduzeća

15.11.2023. | 14:01

To je samo šuplja priča – tako Marinko Umičević, tehnički direktor fabrike obuće “Bema”, komentariše prijedlog za povećanje minimalne plate u Republici Srpskoj na 1.050 maraka. Za BL portal objašnjaca da fabrike, poput njegove, to ne bi mogle ispoštovati. 

U startu dodaje i da je pitanje povećanja minimalne plate, kako kaže, ishitreno.

“Ne znam iz kojeg razloga je predsjednik Republike to dozvolio. Ako se ova odluka donese, industrija obuće se gasi. A ona donosi do 450 do 500 miliona maraka deviza godišnje”, kaže Umičević.

Prema njegovom mišljenju, plata se mora zaraditi, a za privredu bi bilo pogubno da se ovakvim, kako kaže, dekretom, pravi uravnilovka.

“Mora se raditi, imati neka škola i znati raditi. Plata se ne može dati, već se mora zaraditi”, tvrdi Umičević i dodaje da bi ukinuo minimalnu platu.

Ono što ljudima više smeta od pitanja minimalne plate, kako kaže Umičević, je nepravda.

“Republika Srpska mora početi da više živi od javnih preduzeća. A ne da Šume Srpske, Elektroprivreda i ostali svake godine budu na gubitku i tako opterećuju budžet”, navodi on, uz komentar da to “cipela ne može namiriti”.

Opšti kolektivni ugovor još veća opasnost

Govoreći o opasnostima za privredu, a naročito za granu obućarstva, Umičević upozorava i na pitanje opšteg kolektivnog ugovora.

“Kako ja mogu imati isti kolektivni ugovor, kada vidim da je prosječna plata u Elektroprivredi 1.600 maraka. Ne mogu se ja sa njima takmičiti, oni prodaju struju koju je pravio Tito, kod njih nema bolovanja, rade većinom muškarci”, tvrdi on i objašnjava da su jedino rješenje u ovom slučaju granski ugovori.

Prijedlog o značajnom povećanju minimalca na 1.050 KM nedavno je iznio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, što je odmah izazvalo brojne komentare, a među poslodavcima opšte negodovanje. Sa druge strane, predstavnici sindikata pozdravili su ovakav prijedlog.

Srđan Banović, BL portal