Mils: Nije potrebna saglasnost svih za imenovanje Šmita

Za imenovanje visokog predstavnika u BiH nije potrebna saglasnost svih članica Savjeta bezbjednosti UN, a tome se protivi samo Rusija, tvrdi predstavnik SAD u Savjetu bezbjsednosti Ričard Mils.

Mils je naglasio je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je BiH trenutno u miru, ali da njenu stabilnost ne treba uzimati zdravo za gotovo.

On je naglasio da je pomirenje u BiH u obostranom interesu strana u toj zemlji i međunarodne zajednice.

Prema riječima američkog predstavnika, protivljenje Rusije imenovanju Kristijana Šmita za novog vioskog predstavika nije zasnovano na zakonu, već se radi o principu.

Mils je podsjetio je da su svi članovi u Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje mira, osim Moskve, podržali imenovanje Šmita, te ponovio da “za to nije potrebno da sve članice budu saglasne i da Savjet bezbjednosti UN ne mora da potvrdi njegovo imenovanje”.

Prema njegovim riječima, imenovanje Šmita je “zatvoreno pitanje”.

On je, između ostalog, naglasio da je potrebna međunarodna kancelarija u BiH kako bi vodila zemlju ka ciljevima koje je sama zacrtala.

Predstavnik SAD kaže da nacionalna retorika i dalje postoji i da ometa put ka pomirenju u BiH, uz napomenu da Vašington podržava Dejtonski sporazum i da “nove granice na Balkanu nisu opcija”.

Predstavnica Francuske upozorila je ranije da određene strane u BiH pozivaju na otcjepljenje, što je “kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Sastanku prisustvuje i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković čije se obraćanje očekuje.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je ranije pismo ambasadoru Estonije, koja predsjedava u Savjetu bezbjednosti UN, a u kojem ga je upoznao o činjenici Turkovićeva nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Incka na mjesto visokog predstavnika.

U Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva rečeno je da je Milorad Dodik već uputio pisma ministrima inostranih poslova čije države su članice Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta za sprovođenje mira u kojem ih je upoznao o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.

 

 

Ostavite komentar: