Milorad Dodik odgovorio Džaferoviću i Komšiću: Uslovljavanja nikuda ne vode

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik podvukao je juče da put ka NATO-u ne može biti uslov za formiranje vlasti na nivou BiH, istakavši da su uslovljavanja njegovih kolega Željka Komšića i Šefika Džaferovića neprimjerena i nedopustiva.

Lideri najvećih političkih partija u BiH mjesecima ne uspijevaju da se dogovore o formiranju vlasti u Sarajevu zbog čega BiH tone u veliku krizu, a jedan od razloga za to je činjenica da federalni predstavnici kao uslov za razgovore postavljaju prihvatanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO, na koji Republika Srpska ne pristaje.

Dodik je u izjavi za “Glas Srpske”, reagujući na jučerašnje izjave hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića, poručio da je neprimjereno da mu oni drže bilo kakva predavanja.

– Ono što kažu više govori o njima nego o meni. Reći da su MAP i NATO uslovi za formiranje Savjeta ministara je izmišljanje i izigravanje javnosti, jer su i zvaničnici zemalja koje nisu članice NATO-a, a i onih koje to jesu, rekli da MAP nije uslov za formiranje Savjeta ministara. To je rekao i predsjednik Turske, koji je pozvao da Savjet ministara bude formiran što prije – odgovorio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Govoreći o formiranju Savjeta ministara naglasio je da su spremni da odmah zakažu sjednicu i da taj proces krene bez ikakvih uslovljavanja.

– Samo neka kažu kada su spremni na taj potez, a te njihove žabe koje pominju neka ostave za sebe – rekao je Dodik, koji je ranije isticao da je jedini kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH kadar SNSD-a Zoran Tegeltija i da niko nema ništa protiv tog prijedloga.

Komšić je, naime, juče izjavio da je moguće formirati vlast do polovine maja, ali i ponovo skrenuo pažnju na NATO.

– Moguće je imenovati kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, s tim što će u tom slučaju Milorad Dodik i SNSD morati da progutaju žabu kada je riječ o NATO-u. Moguće je te dvije stvari pomiriti ako postoji volja za takvu vrstu dogovora – smatra Komšić.

On je ocijenio da BiH gubi zato što nema formiranu vlast i da je upala u malo ozbiljniju krizu iz koje mora tražiti izlaz.

– Mislim da možemo izaći iz ove situacije. Ono što vam mogu reći je da ću učiniti sve da do toga dođe. Ja nisam onaj koji uslovljava bilo koga. Da je izborni rezultat DF-a bolji, ja bih bio u drugoj poziciji – poručio je Komšić.

Šefik Džaferović je naglasio da je moguće formirati Savjet ministara u skladu sa izbornim rezultatom, te da dolazi vrijeme kada će to biti i učinjeno.

– Želim da u BiH što prije bude formiran novi Savjet ministara, u skladu sa izbornim rezultatom, ali i Vlada FBiH, te nekoliko kantonalnih vlada. Političke partije su usaglasile izjavu, zna se i parlamentarna većina, a to su SNSD, HDZ BiH, SDA, DF, vjerovatno i SBB. To je grupacija političkih stranaka koje imaju kapacitet da formiraju Savjet ministara. Ostalo je još da bude riješeno pitanje Godišnjeg nacionalnog programa i treba tražiti način kako da se dostavi – kazao je Džaferović, koji smatra da i SBB treba da učestvuje u vlasti na nivou BiH te da je potrebno formirati jak, kako kaže, probosanski blok.

Posljednji sastanak delegacija SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH održan je polovinom prošle sedmice, a jedan od razloga zbog kojih je okončan bez konkretnog dogovora je i priča o NATO-u i uslovljavanje formiranja vlasti tom pričom.

Bojkot Hrvata

“Glas Srpske” saznaje da Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu neće više zasjedati, jer hrvatski ministri neće dolaziti na sjednice. Riječ je o ministrima finansija, odbrane i pravde, odnosno Vjekoslavu Bevandi, Marini Pendeš i Josipu Grubeši, svi iz HDZ-a BiH.

Da bi sjednica Savjeta bila održana za kvorum je neophodno da prisustvuje makar jedan ministar iz svakog konstitutivnog naroda.

 

Izvor.(Glas Srpske)

 

Ostavite komentar: