Milioni za migrante stižu u BiH pa im se gubi trag

Državne institucije pokazale da ne drže nijedan konac u svojim rukama kad je u pitanju migrantska kriza.

U Bosni i Hercegovini se vrte milioni maraka oko migranata, ali niko ne zna koliko je tačno novca ušlo u našu zemlju za ove namjene i kojim kanalima. Mada se još od prošlog ljeta u javnosti govori o desetinama miliona maraka koje su naše vlasti dobile da što lakše i bezbolnije prebrode probleme koji su stigli sa migrantima, u ovom trenutku niko ne zna ili ne želi reći kojim kanalima i iz kojih izvora dolaze milioni za migrante i kako se troše, piše “Avaz.ba“.

Evropski fond

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara, čak je prije nekoliko dana rekao da “nijedan donirani evro za suočavanje sa migrantskom krizom nije prošao putem Ministarstva finansija i trezora BiH”. Rekao je i da su ta sredstava raspoređivana putem međunarodnih organizacija te da se radi o iznosu od šest miliona evra.

Ali, nije tačna Zvizdićeva tvrdnja da su sva sredstva išla preko stranih organizacija, jer su iz Ministarstva finansija i trezora BiH za “Avaz.ba” potvrdili da je u avgustu prošle godine Češka uplatila 1,8 miliona KM na ime pomoći migrantima, a primalac je bilo Ministarstvo sigurnosti.

Potvrđeno nam je i da je Državni sekretarijat za migracije Švajcarske u novembru prošle godine uplatio skoro 241.000 KM Službi za poslove sa strancima BiH. No, u Ministarstvu finansija i trezora nisu mogli odgovoriti na naše pitanje koliko je do sada iz budžeta BiH izdvojeno za migrantsku krizu, kao ni na pitanje je li naša zemlja koristila pomoć evropskog Fonda za migrante.

– Da li je i koliko BiH iskoristila sredstava iz tog Fonda, ne možemo odgovoriti, jer nemamo te informacije i možete se obratiti Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, Graničnoj policiji BiH i Službi za poslove sa strancinma BiH – naveli su iz MFT-a.

Nepovjerenje i nesigurnost

Iako u MFT-u ne znaju jesu li navedene institucije koristile sredstva evropskog Fonda, potvrdili su da je BiH u 2017. godini uplatila 60.000 KM u evropski Fond za migrante preko Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sama činjenica da institucije BiH nemaju egzaktne i precizne podatke o tome odakle, na koji način i u kojim količinama stiže novac za migrante, ulijeva nepovjerenje i nesigurnost te otvara mogućnost za manipulacije, kako s novcem, tako i s brojem migranata te s njihovim ulaskom u našu zemlju.

Jer, na ovaj način državne institucije, u čijoj je isključivoj nadležnosti pitanje migracija i migranata, pokazuju da u svojim rukama ne samo da ne drže sve nego nijedan konac.

Delegacija EU u BiH objavila je prošle godine informaciju da je našoj zemlji u 2018. odobreno skoro 7,5 miliona evra za prevazilaženje migrantske krize.

 

Ostavite komentar: