Milica Ijačić postaje novi poslanik: Cilj joj popraviti položaj osoba sa invaliditetom

15.11.2022. | 09:37

Milica Ijačić danas će položiti zakletvu u Narodnoj skupštini Srpske i biće prvi poslanik u invalidskim kolicima u najvišem zakonodavnom tijelu Republike. Poručuje da će joj glavni zadatak biti borba za bolji položaj osoba koje se susreću sa istim poteškoćama kao i ona.

U izbornoj jedinici devet osvojila je 5.043 glasa, što joj je bilo dovoljno da kao četvrtoplasirana na listi SNSD-a bude narodni tribun u ovom sazivu. Poslije dva odbornička mandata u Skupštini grada Trebinje odlazi u republički parlament i to nakon što je njen stranački kolega Luka Petrović odustao od osvojenog mandata. Ijačićeva je reprezentativka BiH u parakajaku, rođena u Čapljini, ali se prije Odbrambeno-otadžbinskog rata sa porodicom preselila u Trebinje, koje je i njena stalna adresa. Rođena je 1991. godine.

Ističe da će se zalagati za bolji položaj lica sa invaliditetom te što bolji status Hercegovine.

“Prvi moj cilj je bolji položaj osoba sa invaliditetom. Te probleme vidimo u obrazovanju i drugim oblastima kao i u nepristupačnosti za invalide u raznim institucija širom Srpske”, rekla je Ijačićeva za “Glas Srpske”.

Fokus će biti i na rješavanju problema te kategorije stanovništva.

“Ogroman problem su i lične invalidnine, gdje imamo rupu u zakonu. Napravljena je razlika između onih koji su se povrijedili i stekli invalidnost do 18. godine i poslije”, rekla je Ijačićeva.

Prema njenim riječima, očuvanje vitalnih nacionalnih interesa nešto je o čemu svi poslanici moraju imati konsenzus. Naglašava da je njen cilj bolji život za svakog čovjeka, ali i bolja infrastruktura, posebno u Hercegovini iz koje dolazi.

“Jedna od najvažnijih stavki su bolji putevi, na tome svaki Hercegovac treba da radi, ali i svaki čovjek u Srpskoj, jer treba da težimo ka boljoj infrastrukturi. Dobri putevi su nam prioritet za budućnost i ulaganja”, istakla je Ijačićeva.

Reprezentativka je BiH u parakajaku pa će, kako kaže, u naredne četiri godine od nje biti moguće čuti i diskusije koje se tiču osoba sa invaliditetom u sportu. Takmičenja sportista sa invaliditetom su skuplja, jer je neophodno obezbijediti rekvizite, u prvom redu kolica.

“Lica sa invaliditetom koja su uključena u bilo koji kolektiv ne daju od sebe 100 odsto, nego 1.000 odsto. Potrebno je uložiti puno truda, odricanja i zalaganja, jer te rezultate treba priznati i izjednačiti sa rezultatima svih sportista. Ostali smo pod stigmom predrasuda da to nije dovoljan rezultat”, rekla je Ijačićeva.

Odličan rezultat

Milica Ijačić prezadovoljna je rezultatom SNSD-a na sve četiri nivoa, ali i svojim rezultatom u izbornoj jedinici devet.

“Što se tiče mog ličnog rezultata, s obzirom na to da sam prvi put na listi za narodnog poslanika, imala sam nevjerovatnu podršku u čitavoj izbornoj jedinici i srećna sam”, zaključila je Ijačićeva.