Milanović upire prstom: BiH mogla pregovore otvoriti ranije da je Plenković bio odvažniji

22.03.2024. | 10:36

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su pregovori EU sa BiH mogli su početi puno prije da hrvarski premijer Andrej Plenković nije dopuštao da se drugorazredni isluženi političari ponašaju kao kolonizatori BiH i nameću joj propise i zakone koji su gotovo uvijek išli na štetu hrvatskog naroda u BiH.

“Pa sada Hrvati u BiH dočekuju pregovore sa EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH jer do danas nije promijenjen onaj najvažniji, izborni zakon”, istakao je Milanović.

On je pozdravio otvaranje pregovora o članstvu u EU sa BiH koja je za Hrvatsku susjedna, prijateljska zemlja gdje žive i pripadnici hrvatskog naroda.

“Pregovori EU s BiH mogli su početi puno prije da je Hrvatska proteklih godina imala Vladu i premijera sa imalo političke odvažnosti i državničke mudrosti. No, Hrvatska je za premijera imala – i još kratko će imati – Andreja Plenkovića, političku kukavicu i karijernog kalkulanata, koji se ni u jednom pogodnom trenutku – a bilo ih je na pretek – nije usudio pisnuti ili, ne daj Bože, zamjeriti briselskim elitama Kako ne bi naštetio svojim ličnim karijernim interesima”, objavio je Milanović na “Fejsbuku”.

On je istakao da je strateški i nacionalni interes Hrvatske da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena zemlja tri konstitutivna naroda u kojoj će biti zagrantovana hrvatska prava, gdej će Hrvati ostajati i sa kojom će biti granica koja spaja, a ne dijeli hrvatski narod.

“BiH je odavno, kao što već godinama zagovaram, mogla početi pregovore sa EU, samo da je bilo iskrenosti i poštenja briselske birokratije. Ali, nije krivac samo Brisel”, naveo je on.

Evropski savjet odlučio je juče da otvori pristupne pregovore sa BiH.