Milanović na Sutjesci: Položio vijenac na spomenik poginulim partizanima

22.06.2023. | 18:08

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poklonio se na Sutjesci poginulim partizanima u Drugom svjetskom ratu koje je nazvao “borcima za slobodu i borcima protiv nacizma i fašizma”.

Milanović je povodom Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj u mjestu Donje Bare, a kasnije i na Tjentištu na Sutjesci koja se nalazi u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, položio vijenac na spomen obilježjima poginulim partizanima koji su se našli u okruženju daleko brojnijih nacističkih snaga. Prema spisku imena poginulih najviše poginulih boraca bilo je iz Dalmacije – oko 3.000 od više od 7.000 poginulih.

“Ovdje je bila skoro cijela Dalmacija. Njih su Nijemci sve pobili kao da se radi o insektima”, rekao je Milanović u izjavi za medije.

Pri tome je naveo brojna mala mjesta iz Hrvatske iz kojih su došli partizanski borci. U mjestu Donjim Barama dalmatinski partizani su se utvrdili u ljeto 1943. godine kako bi napravili odstupnicu i sprečavali nacističke snage da stignu Glavni štab kojeg je predvodio Josip Broz Tito, te brojne ranjenike.

“To su bili borci za slobodu i borci protiv nacizma i fašizma. Oni su ovdje četiri dana držali položaje. Samo kad gledaš moralno, vojnički to je nevjerojatno”, rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je da su partizani danima odolijevali tada najmoćnijoj vojsci svijeta.

“Nije ovo preokrenulo tok rata, niti su partizani bili takva sila, ali su nevjerojatnim moralom, snagom, upornošću, inteligencijom i ogromnim žrtvama pokazali da onaj ko se spreman tako žrtvovati ima velike šanse pobijediti”, rekao je.

Naveo je i da su do kraja rata činili ‘sjajne i neke loše stvari’.

“Bilo je i ubistava i ratnih zločina”, rekao je Milanović i dodao kako su kao formacija IV Splitske brigade kasnije sudjelovali u bitkama kojima su Istru vratili u granice Hrvatske.