Milanović bez pardona: BiH traljava kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata

30.12.2023. | 14:51

BiH je trapava, traljava, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata, a Kristijan Šmit je instaliran kao kolonijalni upravitelj, ocijenio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović smatra da je OHR doveo do eskalacije situacije u BiH i pozvao je sve Hrvate, Srbe, Bošnjake na razgovor bez kolonijalnih upravitelja.

On je za “Indept njuz” (IDN), vodeću agenciju neprofitnog Međunarodnog sindikata medija, rekao da je Šmit instaliran za kolonijalnog upravitelja u BiH, da nema mandat Savjeta bezbjednosti UN i da iza njegovih poteza stoje neke ambasade u toj zemlji navodeći američku.

Šmita je opisao kao penzionisanog njemačkog političara koji je ostavio nebitan trag.

IDN podsjeća da je Milanović u avgustu 2023. godine, nakon podnesene tužbe protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, izjavio da je Šmit “da bi zaštitio svoju stražnjicu i svoju reputaciju promijenio krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik učinio krivično djelo”.

Takođe, ova agencija napominje i da je ministar bezbjednosti u Savjetu bezbjednosti Nenad Nešić 12. oktobra javno potvrdio Šmitov status riječima da su “provjere pokazale da je Kristijan Šmit nelegitiman i da on zapravo predstavlja Njemačku u BiH, a ne UN”.

Iznoseći informacije bezbjednosnih agencija o Šmitovom boravku u BiH, Nešić je naveo da ima samo diplomatsku notu Njemačke, ali ne i UN, kao jedine nadležne institucije za potvrdu imenovanja visokog predstavnika u BiH (OHR).

“Građani BiH žele državu sa vladavinom prava i poštovanjem Ustava i zakona, odnosno modernu evropsku državu, a to nije moguće ako se Šmit nastavi lažno predstavljati kao tzv. visoki predstavnik”, rekao je Nešić.

IDN navodi kako Šmit želi da kreira vladavinu prava i interveniše u Ustav BiH te je tužio Dodika i Lukića jer ne poštuju odluke OHR-a.

Oznake: Milanović