Milanko Kajganić v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH: Politika me ne zanima

Nijedna strana u BiH nije zadovoljna procesuiranjem predmeta ratnih zločina, međutim, postupajući tužioci odgovaraju za predmete na kojima rade i insistiraću da profesionalno pristupaju svim slučajevima, bez obzira na to o kome se radi.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” novoimenovani vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić koji je na tu funkciju izabran u srijedu, nakon smjene Gordane Tadić.

– Već sam imao sastanak sa predsjednikom i predsjedništvom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH i izvršio sam preraspodjelu zamjenika, odnosno rukovodilaca u odjelima u Tužilaštvu – rekao je Kajganić i najavio da će iduće sedmice sa saradnicima i tužiocima identifikovati najosjetljivije tačke u radu, te vidjeti na koji način mogu poboljšati rezultate rada Tužilaštva do kraja godine.

Koliko politička situacija u BiH utiče na rad pravosuđa?

Mi kao tužioci nismo opterećeni političkom situacijom. Vidimo iz medija da ona nije pohvalna, međutim, bavimo se našim predmetima i radimo u skladu sa pozitivno-pravnim propisima, odnosno u skladu zakonima, koji regulišu našu nadležnost. Sve ono što dođe u Tužilaštvo i što zaslužuje procesuiranje, na način da se provjere navodi svih eventualnih prijava ili podnesenih izvještaja, to postupajući tužioci rade i nakon tih provedenih procedura, naravno, uz asistenciju policijskih agencija donose odluke i odgovaraju za te tužilačke odluke.

Kako objašnjavate to da nijedan prethodni glavni tužilac nije dočekao kraj svog mandata, pa se postavlja pitanje da li je fotelja pomalo i ukleta?

Dobro ste rekli. E sad, vidjećemo u narednom periodu. U pravu ste, evo četiri glavna tužioca do sada nisu završili mandat, to je pitanje koje treba postaviti VSTS-u. Ja sam tek preuzeo dužnost. Jednostavno simptomatično jeste. Da li je to zbog nadležnosti koje Tužilaštvo BiH ima ne bih mogao ni spekulisati niti da se izjašnjavam po tom pitanju. Nisam se bavio razlozima zašto prethodni tužioci nisu završili mandate.

Veliki broj slučajeva ratnih zločina i dalje čeka sudske postupke. Koliko će vremena biti potrebno da se sve to okonča?

S obzirom na činjenicu da u Tužilaštvu BiH još imamo 350 predmeta protiv više od 3.800 lica jasno je da je teško da će svi predmeti biti završeni. Tužilaštvo je sada obavezno revidiranom Strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina koja je donesena 2020. godine i sada radimo na ispunjavanju naših obaveza iz te strategije. Rok za završetak strategije je do kraja 2023. godine, međutim, i sada je izvjesno da će ga teško biti ispuniti. Nama u Tužilaštvu je bitno da se fokus stavi na procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina. Fokusirali smo se na ove najsloženije i svima nam je jasno s obzirom na protek vremena od završetka rata da su tu otežavajuće okolnosti za procesuiranje, međutim, nastavljamo raditi na tim predmetima i trudićemo se da poboljšamo rezultate.

 

 

Ostavite komentar: