Migranti prenose šugu na policajce i zdravstvene radnike

Posljednje informacije govore da je među migrantima u Unsko-sanskom kantona sve više oboljelih od šuge, ali i tuberkuloze.

Za sada nema podataka o tome da su se ove prenosive bolesti pojavile među stanovništvom USK, ali ima slučajeva da su od šuge oboljeli i pojedini policajci i zdravstveni radnici.

Potvrdio je ovo za „Dnevni avaz“ i kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić.

– Na sjednici Vlade USK dogovorili smo da se u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo urade precizne evidencije o oboljelim migrantima – kaže Kljajić.

On je potvrdio i da je Kantonalna vlada juče skinula s dnevnog reda tačku o sigurnosnom stanju u migrantskim centrima „Bira“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši i o vraćanju 250 migranata u Sarajevo, što je bilo planirano za danas.

– Riječ je o učesnicima fizičkih obračuna i krivičnih djela, zbog čega se i među građane uvukao strah. Njih 250 problematičnih vratićemo u Sarajevo nakon što provedemo određene procedure – kaže Kljajić.

Istekao rok

Trenutno na području USK ima 3.450 migranata, a smještajni kapaciteti dovoljni su za njih 3.200. Istovremeno, u centru „Ušivak“ u Hadžićima kod Sarajeva ima 300 slobodnih mjesta.

Ranije su vlasti u USK dale desetodnevni rok Ministarstvu sigurnosti BiH da preuzme nadležnost nad migrantskim centrima u Krajini, što se nije desilo. Stoga će Vlada USK, najavljuje Kljajić, u narednih desetak dana donijeti odluku o konkretnim potezima u vezi s migrantskom krizom.

Inače, i na Facebook stranici Crvenog krsta Opštine Ključ objavljena je informacija da je uz svakodnevno povećanje broja migranata primijećeno da su neki od njih zaraženi šugom.

 

Ostavite komentar: