Migranata na sve strane, a rješenja ni na vidiku

Rješenja za gorući problem u BiH nema ni na vidika, a migranata je na sve strane. Ovo je zaključak poslanika BH Parlamenta koji su danas u Trebinju razgovarali sa prvim čovejkom Granične policije.

Zoran Galić opet se požalio da mu fali na stotine policajac. Možda bi ih do sada i našao da nije kako kaže procedura konfuzna.

“Nakon što se izvrši selekcija i odabri dođe masu žabi koje u određenoj proceduri oduzimaju nam vrijem pa samim tim i usložnjavaju situaciju da ti kadeti završe što prije a onda s drugu stranu dok oni završe isto toliki broj ide u penziju pa se vrtimo u krug”, kaže Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Jedan policajac na jedan kilometar pravilo je zemljama Evropske unije u BiH je trenutno jedan policajac na 33 kilometra. O tome puno ne razmišljaju u Savjetu ministar u tehničkom mandatu kažu BH parlamentarci i dodaju da će zakazati posebnu sjednicu na ovu temu. U glas poručuju da je krajnje vriijeme da se nešto uradi.

“Smatram da sadašnji Savjet ministara u tehničkom mandatu a svakako i budući mora otkloniti probleme koji se tiču popunjavanja sistematizovanih radnih mjesta za jačanje kapaciteta GP”, kaže Lazar Prodanović, poslanik PS BiH.

“Svako dalje odlaganje hitne reakcije od strane Savjeta ministara i ostalih odgovornih je zapravo još samo jedan pokazatelj neodgovornosti”, kaže Saša Magazinović, poslanik PS BiH.

A migranti samo stižu, biće ih još više ako Turska otvori granicu gdje ih je preko milion, ne manjka ih ni u Grčkoj. Bliži se totalna ekskalacija migranske krize upozoravaju parlamentarci.

“Prošlo je ljeto povećan broj migranata, ništa se nije riješilo a dolazi zima, dolaze daleko teži vremenski uslovi kada će se migrantska kriza daleko teže kontrolisati. Sa njom će na ovakav nači biti nemoguće upravljati”, kaže Jasmin Emrić, poslanik PS BiH.

“Svi migranti koji dolaze u BIH su sa prostora Grčke a s druge strane Evropska unija pokušava da napravi jedan čelični zid prema Hrvatskoj kao članici EU i da ti migranti ostanu u BIH a BIH nema kapaciteta da primi te migrante”, kaže Šemsudin Mehmedović, poslanik PS BiH.

Prema podacima Granične policije, ove godini u BiH je ušlo 13.684 migranta. Čuvari granica do sada su odvratili 8.600 migranata.

 

Izvor:(ATV)

Ostavite komentar: