Microsoft “zavrće slavinu” institucijama BiH: Stigao dopis o blokadi servisa

Lokalni Microsoft partner u Bosni i Hercegovini, sarajevska kompanija “Sys Company”, zvanično je obavijestila Ministarstvo komunikacija i transporta BiH o ukidanju jednog od “prepaid” servisa ukoliko uskoro ne budu plaćeni računi, potvrđeno je BL portalu iz ovog resora uz napomenu da ga koristi osam institucija.

Prema riječima Majde Tatarević, stručnog savjetnika za odnose s javnošću, nakon isteka ugovora sa Microsoftom, može doći do obustave pružanja određenih usluga.

Kako nezvanično saznaje BL portal, najavljena je blokada “Azure” platforme kao jednog od servisa iz Ugovora sa Microsoftom, jer je to jedina platforma koja se plaća na mjesečnom nivou. Nakon isteka ugovora u junu, kompanija “Sys Company” poslala je obavještenje da fakture nisu plaćene i da ima kašnjenja, a sada nakon tri mjeseca stiglo je posljednje upozorenje da će ovaj servis biti ukinut u narednih nekoliko dana. “Azure” je, inače, Microsoftov servis koji dozvoljava da hostujete svoju aplikaciju u cloudu tako da ne morate da kupujete i održavate vlastite servere.

Institucije Bosne i Hercegovine svake tri godine obnavljaju Ugovor sa kompanijom Microsoft, koja, između ostalog, vrši usluge skladištenja njihovih podataka na svojim serverima. Zbog oslanjanja na Microsoft, ne postoje rezervne varijante za čuvanje podataka, potvrdili su iz Ministarstva transporta i komunikacija i naveli da se radi na obnavljanju ugovora.

Nakon što je propao prvi tender ove godine, Ministarstvo je raspisalo novu javnu nabavku za iznamljivanje Microsoft licenci za potrebe institucija Bosne i Hercegovine. Ponude je moguće dostaviti do 14. novembra, a iz budžeta će biti izdvojeno više od 23 miliona maraka bez PDV-a.

“Ministarstvo u okviru svojih ovlaštenja, propisanih procedura i Zakona o javnim nabavkama BiH provodi postupak za obnovu ugovora, kako je to bila praksa i do sada”, rekla je Tatarević i objasnila da su sve institucije koje su koristile sporni Microsoftov “prepaid” servis upoznate sa aktulnom situacijom. Iz “Sys Company” koja je poslala dopis nisu odgovorili na naša pitanja s tim u vezi.

Istovremeno, nema objašnjenja šta ukidanje takvog servisa može da znači kada je u pitanju svakodnevni rad institucija i eventualno pružanje usluga građanima. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa koje koristi “Azure” platformu izbjegli su da dostave tražene odgovore.

Rezervne opcije ne razmatraju ni u Parlamentarnoj skupštini BiH u kojoj, zbog hakerskog napada, službenici već danima ne mogu ni da priđu računarima. Za BL portal su potvrdili da nastavljaju saradnju sa Microsoftom.

“Plaćamo redovno usluge, stvari će se nastaviti odvijati standardno. Mi smo regularni i licence neće isteći, ugovor sa Microsoftom ostaje, a za druge institucije ne znam”, rekao je Zlatko Vukmirović iz Sektora za odnose sa javnošću PS BiH.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: