Metju Palmer: Dejtonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir

Slovenački premijer Marjan Šarec i ministar vanjskih poslova Miro Cerar otvorili su u ponedjeljak popodne na Bledu Bledski strateški forum (BSF), tradicionalni međunarodni skup koji se održava 14. put, a ove je godine pod naslovom “Izvori stabilnosti i nestabilnosti” posvećen pitanjima mira i sigurnosti, održivog razvitka i ekonomskog napretka, kao i obično s posebnim naglaskom na zemlje jugoistočne Evrope.

Na ovom forumu prisustvuje i pomoćnik američkog državnog sekretara Metju Palmer  kojeg je potkraj sedmice Majk Pompeo  imenovao specijalnim predstavnikom SAD-a za zapadni Balkan, sa zadatkom da podrži rješavanje otvorenih pitanja u regiji, u prvom redu podstakne dijalog Prištine i Beograda, ali i poveća američki angažman u regiji.

Tokom bledskog sastanka on će, kako je najavljeno, među ostalima, odvojeno razgovarati sa šefovima diplomatije Srbije, Makedonije i BiH.

U razgovoru za ljubljansko “Delo”, Palmer je kazao kako je svjestan da je preuzeo “tešku zadaću”. Istaknuo je kako je Prespanski dogovor Grčke i Sjeverne Makedonije “najveće diplomatsko postignuće u regiji” zadnjih nekoliko godina, te da je red na Evropskoj uniji da građanima Makedonije ispuni “svoj dio ugovora” i da im evropsku viziju, čime bi EU drugim zemljama u regiji pokazala da mogu sa sigurnošću računati na svoju evropsku budućnost.

U vezi s Bosnom i Hercegovinom Palmer je za vodeći slovenački dnevnik kazao da je najveći diplomatski uspjeh u regiji uopšte bio Dejtonski mirovni sporazum koji je zaustavio rat u toj državi.

– MA, nego okvir koji se mijenja, no ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji uticaja tog sporazuma – kazao je Palmer, prenosi slovenačko “Delo”, ocijenivši da je Dejtonski sporazum “još živ”.

Na Bledskom forumu među ostalima učestvuju i estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, španski ministar vanjskih poslova i budući šef evropske diplomatije Josep Borrell, turski i finski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i Pekka Haavisto, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Mišel Bachelet, američki profesor ekonomije Džefri Sachs, te mnogi drugi, prenosi Avaz.ba.

Gepostet von BL Portal am Montag, 2. September 2019Ostavite komentar: