Mektić: U toku pregovori oko nekoliko lokacija za smještaj migranata

SARAJEVO – Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je danas da je saglasnost nižih nivoa vlasti potrebna za gradnju prihvatnog centra u kojem bi bili smješteni migranti jer je neperspektivna vojna imovina dodijeljena u vlasništvo entitetskim, kantonalnim i općinskim vlastima.

Dodao je da takva imovina nije u vlasništvu države, a niži nivoi vlasti ne žele dati te objekte državi na korištenje.

“U toku su pregovori oko nekoliko novih lokacija”, kazao je Mektić mada nije želio reći o kojim se tačno lokacijama radi, pojašnjavajući da bi se pravljenjem prihvatnog centra omogućilo zatvaranje Vučjaka koji je samoinicijativno, bez odobrenja napravljen kao divlji kamp u kojem je trenutno između 800 i 1.000 osoba.

Naglasio je i da mu je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na sastanku od prije nekoliko dana predložio neke lokacije, a odabirom jedne od tih lokacija stabiliziovala bi se situacija s migrantima u BiH.

Ponovio je da je Evropska komisija odbila finansirati pravljenje prihvatnog centra na privatnom posjedu jer kada migranti više ne budu tu sva uložena sredstava ostaju u privatnom vlasništvu, a za izgradnju kampa potrebno je ulaganje između 1,5 do dva miliona evra.

Vlasnik hotela “Sedra”, dodaje Mektić, u kojem su smješteni migranti prima veliku rentu, a u njegovom vlasništvu je i prostor Medenog polja koji je Vlada Unsko-sanskog kantona predlagala kao alternativnu lokaciju, prenose Nezavisne novine.

“Vlasnik je kazao da neće uzimati rentu prve godine, ali mi moramo investirati dva miliona evra u toj prvoj godini za taj objekat što je više od 100.000 evra mjesečno za vlasnika te lokacije”, kazao je Mektić.

Mektić je govorio i o drugim temama među njima i o pitanju dolaska bh. državljanja iz Sirije, podsjećajući da je taj proces povratka zaustavljen zbog početka turske operacije “Izvor mira”. No, kaže da je prema njegovom saznanjima u tri kampa bilo smješteno 270.000 ljudi, do kojih 100 muškara i 160 žena i djece iz BiH.

Potvrdio je da postoji spisak osoba za koje je potvrđeno da su bh. državjani i zatraženo je da se oni prvo izruče BiH, a potom i osobe za koje je raspisana međunarodne potjernice i njih je devet.

“Prihvatili smo da uzmemo i jedno dijete od tri godine čija je cijela porodica stradala u granatiranju, a ono je pretrpjelo opekotine i potrebna mu je medicinska pomoć. Pristali smo da ga prihvatimo jer ima baku i djeda u BiH i dali smo saglasnost za to dijete da dođe u BiH”, kazao je Mektić.

Međutim, sve ja zasutavljeno zbog operacije u Siriji i više nije bilo kontakata.

Osvrnuo se državni ministar bezbjednosti i na izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) napominjući da je to sve još uvijek u rukama Nezavisnog odbora na šta on ne može uticati te će sačekati da mu se u zakonom predviđenom roku dostavi listu najuspješnihih kandidata.

Takođe, Mektić je demantovao navode pojedinih medija da nije dozvolio angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara na Romaniji.

Najavio je i da će uputiti zahtjev Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) da preispita takvo izvještavanje određenih medija, jer to može izazvati neopravdan strah kod građana te da će tražiti sankcionisanje zbog lažnih vijesti.

Istakao je kako ima dokaze da je Republički štab Civilne zaštite Republike Srpske 27. oktobra u 12.50 sati poslao dopis Ministarstvu odbrane BiH za angažman helikoptera OS BiH. Svega dvadesetak minuta kasnije iz Operativnog komunikacijskog centra odgovoreno im je da se angažman dozvoljava te da će ministar bezbjednosti potpisati odobrenje prvog narednog radnog dana, što je bio ponedjeljak.Ostavite komentar: