Mektić: Očekuje se eskalacija migrantske krize u BiH, Evropa bez rješenja

BiH očekuje povećan broj migranata na takozvanoj balkanskoj ruti na putu za EU, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, dodajući da EU nije uspjela da riješi rastuću krizu.

Prošle godine, oko 25.000 migranata sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije prošlo je kroz BiH u nadi da će ući u EU kroz susjednu Hrvatsku, koja je članica bloka.

Mektić je podsjetio da je oko 22.000 migranata uspješno prošlo BiH, dok je nekoliko hiljada i dalje u prihvatnim centrima.

– Očekujemo eskalaciju problema sa migrantima, ne samo u BiH već i duž te rute – rekao je Mektić u intervjuu za AFP.

Prema njegovim riječima, informacije zvaničnih institucija, uključujući evropskih govore o tome da se oko 70.000 migranata, koliko ih je sada u Grčkoj, kreće prema zapadnoj Evropi.
– To nije samo problem BiH. Mi želimo da budemo dio evropskog rješenja, ali EU ne može da se dogovori oko rješenja. Ovim ilegalnim migracijama jednostavno je dozvoljeno da nastave – rekao je Mektić.

On je rekao da BiH, siromašna i paralisana fragmentisanim vlastima, ne posjeduje ni ekonomski ni politički kapacitet da podrži veliki priliv migranata.

Prošle godine, EU je izdvojila oko 9,2 miliona evra kao pomoć BiH u uspostavljanju prihvatnih centara za migrante sa aktuelnim kapacitetom od oko 4.500 ljudi.

Mektić je rekao da BiH razmatra ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim patrolama.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: