Mektić na protestu ispred VSTS: “Samo uz narod, ako me narod podrži sve ćemo uspjeti”

Protesti građana ispred zgrade Visokog tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine počeli su danas oko 11 sati. Građani, među kojima je najavljen i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, traže ostavke čelništva VSTS zbog, kako se tvrdi, nerada i korupcije.

Muriz Memić kaže da je “tor postavljen i da je stoka u toru”. On smatra da nas vlast tako posmatra i da će oni na kraju morati podnijeti ostavke.

– Tri godine govorimo da je pravosuđe korumpirano. Ovo nije prvi put Milanu Tegeltiji. Ko je ‘potkovan’ u predmetu Dženan Memić? Sve dokaze da je optužnica lažna smo donijeli 22. maja 2018. i tada je rekao kako se ne miješa u pojedinačne slučajeve, a vidimo da se miješa. Dalidi je oprostio. Uzeo je pare. Rješenje je pritisak građana kako bi sami odstupili, ali oni očito nemaju sluha za to. Jednog dana građani više neće mirno protestovati. Zbog Tegeltije je propalo pravosuđe, neka se povuče – rekao je Memić, prenosi SrpskaInfo.

Na proteste je došao direktor Kamernog teatra 55 i glumac Emir Hadžihafizbegović.

Dragan Mektić je došao pred VSTS i dao izjavu za okupljene građane i medije.

– Samo uz narod, ako me narod podrži sve ćemo uspjeti. Ovakav VSTS nam ne treba. Narodu treba pravda. Nema sigurnosti i ekonomskog razvoja bez pravosuđa. Vlada opšta depresija. Ljudi idu. Ne vršimo pritisak, samo želimo pravnu državu – rekao je Mektić.

Pred zgradom koju VSTS dijeli sa Sudom Bosne i Hercegovine te državnim Tužilaštvom okupilo se stotinjak građana, a skup obezbjeđuje stotinjak policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Između demonstranata i policije postavljena je metalna ograda koja okružuje kapiju u zgradu. Protesti će zvanično početi simbolično u 5 minuta do 12 sati, a prisustvuju i članovi grupa koje traže pravdu za Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Podsjećamo, demonstranti su posebno ogorčeni zbog posljednje afere navodnog podmićivanja, a u čiji kontekst se dovodi predsjednik VSTS Milan Tegeltija.Ostavite komentar: