Mektić dao ultimatum: Čekam do utorka ili šta na umu to na drumu

Na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, zakazane za utorak, ponovo će biti odluka o privremenom finansiranju institucija.

Protekla dva puta nije razmatrana jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda. U javnosti se već govori da je riječ o političkoj igri, novim uslovljavanjima, jer se lideri HDZ-a, SNSD-a i SDA ne mogu dogovoriti o formiranju nove vlasti.

Ustav BiH kaže, bez blagovremenog usvajanja budžeta, na snazi će biti privremeno finansiranje. Ali prvi čovjek finansija Vjekoslav Bevanda, nije stavio potpis na takvu odluku, jer ne dolazi na sjednice. Šta se događa – još niko zvanično ne otkriva.

“Sačekajte ako možete do utorka, u utorak je zakazana sjednica Savjeta ministara. Ja sam se obavezao sam sebi da ću ćutati i sačekati utorak, ako poslije utorka ne bude, sve me pitajte što na umu to na drumu, ako može, da ne komplikujem situaciju do utorka. Iako imam svoje mišljenje ali evo suzdržaću se”, kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Ministarstvo finansija saopštenjem se posljedni put oglasilo nedavno, kada su mediji objavili informaciju o povećanju toplog obroka zaposlenim u institucijama. Tada su obrazložili da je do povećanja moglo doći u slučaju da je budžet usvojen do 1. jula. No nije. A i da jeste odnosila bi se isključivo na administraciju, ne na imenovane i izabrane osobe te rukovodeće državne službenike. Uz mogućnost da su bez odluke o privremenom finansiranju dugoročno ugrožene isplate iz budžeta – nameću se i druga pitanja.

“Odluka o privremenom finansiranju koja nije donešena znači li to da su sva trošenja od konca juna do do danas izvan zakona, da li je ova vlast toga svjesna, ovaj Savjet ministara”, pita Nikola Špirić, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

Da li je odluka o privremenoj finansiranju poligon za nove političke ucjene? Ko će popustiti u zahtjevima? HDZ i SNSD i dalje odgovornost prebacuju na SDA. Traže konačno formiranje Vijeća ministara bez uslovljavanja MAP-om. Opet SDA za blokadu krivi Dodika i Čovića. Traže od SNSD-a deblokadu Parlamenta. Blizu 30 zakona je na čekanju, tridesetšest međunarodnih sporazuma, među kojima i oni koji se odnose na sredstava za izgradnju Koridora Vc.

“Očekujemo da konačno, evo deveti mjesec nakon izbora, mandatar za novi saziv Savjeta ministara, koji će doći iz SNSD-a, Predsjedništvu BiH i klubovima poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH ponudi program rada za mandat 2019. do 2022. čime bi se omogućilo imenovanje novog saziva Savjeta ministara. SDA poziva HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije kako bi se i tu konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade Federacije”, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Iako su nedavno u Parlamentu Federacije, HDZ i SDA uz partnere formirale novu većinu, izbacivši SDP iz priče – na poziv Izetbegovića u HDZ-u odgovaraju – SDA je spremna žrtvovati strateške i infrastrukturne interese države zarad vlastitih interesa…

“HDZ BiH smatra svojom velikom obavezom, kao odgovorni politički subjekat, da upozorimo naše partnere i ukažemo na svu pogubnost svjesnog opstruiranja implementacije izbornih rezultata skrećući pažnju na teme koje nisu u fokusu javnosti i prozivajući se međusobno”.

Mnogi očekuju burnu političku jesen. Jer evidentno je da u periodu godišnjih odmora, konkretnog dogovora lidera, neće biti. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ovih dana najavljuje mogućnost razgovora s određenim zastupnicima iz Republike Srpske o mogućnosti formiranja većine u državi bez SNSD-a. No, provodivost odluka takve strukture bila bi gotovo nemoguća, uzevši u obzir činjenicu da u Domu naroda BiH, SNSD ima četiri delegata.

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: