Medicinari iz Konjica odblokirali magistralni put: Stvorile se kilometarske kolone

Radnici Opšte bolnice i Doma zdravlja Konjic koji su u 12 sati blokirali magistralnu cestu M-17 u mjestu Drecelj tražeći plate koje im nisu isplaćene od jula, su nakon više od sat vremena odblokirali ovu saobraćajnicu, na kojoj su se stvorile nepregledne kolone.

Iako je odluku o blokadi ove važne saobraćajnice u periodu od 12 do 14 sati jednoglasno donio Sindikata Opšte bolnice i Doma zdravlja Konjic, te najavili nadležnim službama, saobraćaj su pustili ranije u dogovoru sa policijom zbog kilometarskih kolona vozila kako prema Sarajevu tako i prema Mostaru.
Okupljeni zdravstveni radnici kažu kako je ovo jedini način da skrenu pažnju javnosti na problem u kojem u nalazi 320 radnika tih zdravstvenih ustanova u Konjicu i njihovih porodica.
Oni nisu dobili plate od jula, jer je Poreska uprava FBiH tim zdravstvenim ustanovama blokirala račune zbog neizmirenih dugovanja.
Podsjećaju da su upozoravali na moguće sindikalne korake te zbog ignorisanja nadležnih 26. novembra stupili u generalni štrajk i najavili radikalnije poteze u borbi za svoje zarađene plate.
“Ako se odgovorni i dalje ogluše na naš zahtjev da se deblokira računa ove dvije zdravstvene ustanove, mi ćemo nastaviti sa blokadama i svim legalnim sindikalnim sredstvima se boriti za svoje zarađene plate”, poručuju sindikalci iz Konjica.

Ostavite komentar: