Mazalica opleo po Zolaku: Pokazao kako se od opozicionara postane neprijatelj svog naroda

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak “lijepo pokazao kako se od opozicionara postane korumpirani direktor i neprijatelj svog naroda”.

“Ali, njegovo djelovanje nas je još više učvrstilo u uvjerenju da je nedavno donošenje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske potpuno ispravan potez, jer preuzimanje nadležnosti /pa čak i samoopredjeljenje/ dobijaju na legitimitetu i opravdanosti u slučajevima diskriminacije neke federalne jedinice ili naroda, što je jedna institucija na nivou BiH upravo izazvala svojim djelovanjem”, istakao je Mazalica.

Na pitanje da prokomentariše dopis koji je Zolak uputio Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara u kojem traži da se održi hitna sjednica Savjeta ministara i da se iznađe rješenje u vezi sa snabdjevanjem zdravstvenih ustanova medicinskim kiseonikom kako ne bi došlo do potpunog prestanka snabdjevanjem ovim lijekom, Mazalica je ukazao da je ključna rečenica u tom zahtjevu: “Da se u okviru ove situacije iznađe rješenje kako ne bi došlo do potpunog prestanka opskrbe zdravstvenih ustanova”.

“Dakle, za jedne ne može, a za druge može – ‘iznalaženje rješenja’, što zapravo ide u pravcu toga da Meserov pogon u Mostaru dobije papir i dozvolu, za šta očigledno nije ispunjavao uslove”, rekao je Mazalica i upitao kako javnost može da zna da “Meser” iz tog pogona nije dobavljao kiseonik zdravstvenim ustanovama u BiH?

Poslanik SNSD-a je naglasio da Zolak treba javnosti u Republici Srpskoj da objasni kako to da “prestanak opskrbe” kiseonikom od najvećih dobavljača zdravstenih ustanova u Republici Srpskoj, a koju je izazvao upravo on svojim nezakonitim, neblagovremenim i rigoroznim postupanjem, nije kod njega izazvao potrebu da se traži “iznalaženje rješenja”, štaviše na pozive Vlade Republike Srpske se oglušivao i odbijao saradnju.

On je ocijenio da je očigledno da su dobavljači kiseonika iz FBiH kod Zolaka u povlaštenom položaju.

“Svi znamo da ovdje nije riječ o vrstama kiseonika različitog sastava. Isti je kiseonik. Poznato je da je ‘Meser’ uzimao kiseonik od TGT-a i pretakao ga za potrebe svojih korisnika. Niko u BiH ne daje ‘papir’ za medicinski kiseonik na bazi laboratorijskog testiranja. Daje Agencija na bazi svog pravilnika koji je usvojen nezakonito. Zbog čega pogon u Mostaru nije imao dozvolu Agencije? Zbog čega ‘Srebrena Malina’ nije imala niti jedan papir, a dobila je dozvolu od Zolaka”, upitao je Mazalica.

On je konstatovao da se pravila poštuju prema potrebama pojedinih firmi, a životi građana se ugrožavaju kako bi se proizvodile krize, skupljali politički poeni i obračunavali sa političkim neistomišljenicima.

“Sve ovo vrijeme nismo vidjeli niti jednu konferenciju za štampu nedodirljivog direktora Agencije, koji je slao samo cinična i nedobronamjerna saopštenja i intervjue probranim medijima, ne dozvoljavajući da mu se postavi niti jedno pitanje koje on ne želi da mu se postavi. Da li takav čovjek i njegova politička stranka, gradonačelnik Banjaluke i njihovi poslanici rade u interesu građana Republike Srpske? Ili su strani agenti koji proizvode krize, ruše institucije i opstruišu odbranu Republike Srpske od napada koji dolazi iz Sarajeva”, istakao je Mazalica, navodeći da je najbolje sve to objasnio njihov nekadašnji visoki funkcioner Slavko Vučurević.

Ostavite komentar: