Marš “Besmrtnog puka” u Banjaluci

Formiranjem kolone marša “Besmrtnog puka” na Trgu Krajine u Banjaluci počela je centralna manifestacija povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Kolona je krenula prema Trgu palih boraca NOR-a gdje je predviđeno polaganje vijenaca na spomenik žrtvama fašizma, obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

U koloni su i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade Republike Srpske, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, a učesnici nose slike svojih predaka, učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsjećanja na vojnike i civile iz NOR-a koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

Marš “Besmrtnog puka”, koji se održava u više od 500 gradova svijeta, u Banjaluci je organizovan treći put.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Јugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Јugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRЈ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Izvor:(RTRS) 

Ostavite komentar: