Marfi komentarisao aktuelne tenzije u BiH: Sve podsjeća na predratnu situaciju 90-ih, ali SAD su sada tu

07.07.2023. | 07:39

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi juče je izjavio da je sličnost ”aktuelnih tenzija” u BiH sa predratnom situacijom u toj zemlji ”uznemirujuća”, ali i poručio da je sada ”drugačije, pošto su Sjedinjene Američke Države sada tu”.

On se obratio putem video-linka povodom proslave Dana nezavisnosti SAD, nakon što je zbog nevremena otkazan prijem u dvorištu ambasade, istakavši da je ”današnje osporavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH nemoguće negirati”, prenosi Tanjug.

“Od izbornih nepravilnosti i korupcije, huškanja na rat, negiranja genocida do aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske od 26. juna, tenzije su jasne, a za mnoge građane BiH, sličnost sa predratnom istorijom zemlje je uznemirujuća. Ali jedna stvar jeste drugačija. SAD su tu”, naveo je Marfi.

On je istakao da Dejtonski mirovni sporazum, kojim su SAD posredovale, okončao rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine, ali da to ”nije savršen sporazum”.

“Danas se Dejton preispituje, namjerno pogrešno tumači i okrivljuje za stalne etničke podjele u zemlji. Ovo posljednje predstavlja zamjenu teza, odnosno uzroka i posljedice, ali jeste istina da su politički lideri ove zemlje prokockali obećani mir. Odabrali su da stalno iskorištavaju i naglašavaju podjele u ovoj zemlji. Bez obzira na to, Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je krvoproliće i spasio živote”, naveo je američki ambasador u Sarajevu i dodao da su nakon rata SAD postale bilateralni razvojni partner ”broj jedan” BiH, a vremenom i glavni vojni partner.

Ocijenio je da “odbrana mira i demokratije, osiguranje prosperiteta i zacjeljivanje rana nikada neće prestati”.

“Da parafraziram predsjednika Regana, to su generacijski izazovi. Izazovi za koje smo se nadali da će svijet prevazići nakon Hladnog rata krajem osamdesetih i danas su bolno vidljivi, od žestoke ruske agresije na Ukrajinu, do rasta neliberalnih, antidemokratskih političkih pokreta širom Zapadnog svijeta”, konstatovao je ambasador.