Mahom iz donatorskih izvora: Za selektivnu pravdu potrošeno 120 miliona maraka

U domaće pravosuđe u proteklih deceniju i po slilo se 120 miliona KM, mahom iz donatorskih izvora, ali su rijetki oni koji se mogu pohvaliti da su ta ulaganja donijela rezultate, posebno kada je riječ o predmetima ratnih zločina.

Podaci o težini budžeta sudova i tužilaštava u BiH i pomoći sa strane od 2004. god 2020. godine sažeti su u najnovijem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za proteklu godinu, piše Glas Srpske.

Novac je, kako se navodi, utrošen za rekonstrukciju i opremanje zgrada, obnavljanje opreme, kao i za angažman stručnog osoblja. Prema tim podacima, od 2014. do 2020. je putem IPA projekata za unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u tri faze dato gotovo 30 miliona KM.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je za banjalučki dnevnik da u pravosuđe treba ulagati, ali i da su potrebni rezultati koji bi opravdali ta sredstva, što u BiH nije slučaj.

“Ono sa čim ne možemo biti zadovoljni jeste klasična selektivnost koja je vidljiva u pristupu predmetima ratnih zločina, a najbolje se ogleda u nepostojanju političke volje od strane SDA i ministara iz te stranke”, istakao je Kojić.

Kako kaže s punim pravom može reći da je “to povezano sa političkim uticajem SDA na određenu grupu postupajućih tužilaca, pa i na Sud BiH koji je izricao i kazne ispod zakonskom minimuma u najvećem broju slučajeva”.

On je napomenuo da se podižu optužnice protiv Srba koji uopšte nisu imali veze sa bilo kakvim događajem, primjenjujući taj famozni udruženi zločinački poduhvat izmišljen u Haškom tribunalu.

Kojić je ukazao da vrijeme uzima danak i da neće biti procesuirani mnogi koji su počinili zločin nad Srbima, te smatra da i predstavnici međunarodne zajednice treba da reaguju na ovakve i slične pojave iz domaće pravosudne prakse.

Ostavite komentar: