Lukić: Prisutan niz pokušaja podrivanja ustavnog položaja Republike Srpske

20.11.2023. | 23:05

Profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je da je u proteklih 28 godina, odnosno od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prisutan niz pokušaja da se podriju elementi ustavnog položaja Republike Srpske, ali i Federacije BiH.

Lukić je podsjetio da je jedan od pokušaja i da se Srpskoj oduzmu nadležnosti u regulisanju prirodnih dobara, te da se traže drugi putevi kako bi se od BiH načinila jedna siromašna ljuštura.

On je pojasnio da se nigdje u slovu Aneksa četiri ne govori o tome da u nadležnost BiH spada pravno uređivanje zemljišta, šuma, rijeka.

“Nema govora da je Ustav bilo kojom riječju dodijelio zakonodavnoj nadležnosti parlamentarne skupštine ova pitanja”, rekao je Lukić večeras za RTRS.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH ponaša se uzurpatorski i stvari usmjerava u pogrešnom pravcu, a umjesto rješenja sam je zasnovao krizu.

Lukić je rekao da pitanje imovine, zemljišta i prirodnih dobara uređuju entiteti, a ne BiH.

On je naglasio da Ustavni sud BiH sebi dodjeljuje nadustavotvorna ovlaštenja i ovlaštuje takozvanog visokog predstavnika da kažnjava one koji ne poštuju njegove odluke, što predstavlja začarani krug.

“BiH ne može biti demokratska zemlja ako postoje institucije i pojedinac koji se ponašaju diktatorski”, smatra Lukić.

Komentarišući proces koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Lukić je naveo da je riječ o komičnom postupku, farsi i lovu na Dodika.

“To je suprotno duhu zakona i to se u demokratijama tako ne radi. Nema se o tome šta više pričati”, ocijenio je Lukić.

On je rekao da je Dodik nekima počeo smetati jer čvrsto stoji na bedemu odbrane nadležnosti Republike Srpske.

Lukić kaže da sve počinje od prava i vraća se pravu, kao i da Srpska nastoji da dokaže da je ono što rade stranci i Kristijan Šmit – velika laž.

“Mi smo građani ove države, birači u svom političkom dostojanstvu i ne može niko da nas dira”, zaključio je Lukić.