Lukić o izjavama ambasadora SAD: Dejtonski sporazum nije bio privremeno rješenje

Opšti mirovni sporazum za BiH koji je “utkan” u Ustav BiH donesen je pro-futuro, odnosno na neodređeno vrijeme tako da nema govora da je on provizoran, odnosno da je Dejton bio samo privremeno rješenje za zaustavljanje rata u BiH, kako neki danas tvrde, kaže jedan od članova srpske delegacije u vojnoj bazi Rajt Peterson Radomir Lukić.

On za “Glas Srpske” kaže da niko prilikom potpisivanja ovog sporazuma nije rekao da se radi o privremenom aranžmanu, nekom temporalnom stanju, niti to piše u ovom međunarodnom dokumentu.

“Zna se ko o tome može odlučivati. Mogu samo entiteti i konstitutivni narodi uz saglasnost svih strana. O tome ne mogu proizvoljno odlučivati američki senatori ili ambasadori koji dolaze na ova područja. To bi i oni trebalo da znaju”, istakao je Lukić, koji je profesor ustavnog prava.

Komentarišući saslušanje novih ambasadora pred Komitetom za spoljne poslove Senata SAD, kada se moglo čuti da “Dejtonski mirovni sporazum nikada nije predstavljao trajnu kategoriju i da se mora nastaviti s ustavnim reformama u BiH”, Lukić je rekao da se eventualne ustavne promjene mogu uraditi samo na propisan i predviđen način, a ne nasilnim putem kako se trenutno pokušava.

Osvrćući se i na potez Savjeta ministara spoljnih poslova EU, koji je odbacio amandmane o konstitutivnosti, a koji su traženi da se uvrste u zaključke u kontekstu izborne reforme u BiH, Lukić smatra da je i u ovom slučaju napravljen opasan presedan, jer se ne mogu jednim potezom gumice obrisati ustavom zagarantovana prava tri naroda u BiH.

Da u Dejtonskom sporazumu nigdje ne piše da je on privremen, potvrdio je i politikolog Aleksandar Pavić, navodeći da se radi samo o nastavku političkog pritiska briselske i administracije DŽoa Bajdena.

“Postoji procedura kako se Ustav može menjati. O njemu odlučuju narodi koji žive u BiH. Mislim da se iza ovog krije pokušaj pravljenje alibija za kreiranje novih ustavnih rešenja unutar BiH. Oni na ovaj način žele legitimisati svoja nastojanja da nasilno promene Dejton, ali i ozakone neke ranije nelegalne odluke visokih predstavnika”, smatra Pavić.

On smatra i da izjava kandidata za novog ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila da će po dolasku u Srbiju vidjeti “ko usmjerava stvari u pravom smjeru, a ko ne”, pomalo zlokobno zvuči, jer se radi o diplomati koji je politički učestvovao u agresiji na SRJ.

“On se vraća na mesto zločina i nije slučajno da se iz naftalina izvlače ovi političari. Ali sada je malo drugačije vreme, jer nije više unipolarni svet. Ovoga puta Srpska na svojoj strani ima Rusiju i Kinu, koje sigurno neće dozvoliti jednostrane izmene važećih međunarodnih sporazuma”, dodao je Pavić.

Komitet za spoljne poslove Senata SAD održao je sredinom prošle sedmice saslušanje ambasadora, koji bi trebalo da predstavljaju američku politiku u svijetu, a svoje stavove o aktuelnoj situaciji na zapadnom Balkanu ovom prilikom iznio je i Kristofer Hil.

Na konstataciju senatora Bena Kardina da Dejtonski sporazum nikada nije predstavljao trajnu kategoriju i da mora biti nastavljeno s ustavnim reformama, Hil se složio i dodao da ovaj sporazum “nikada nije trebalo da predstavlja nepromjenjivu kategoriju”.

“Dejton nije sredstvo kojim se ta zemlja može upravljati. Vrlo je bitno ponovo pogledati Dejton i ono šta treba učiniti u smislu vladinih struktura”, poručio je Hil.

Ostavite komentar: