Lukač: Tužilaštvo će ocijeniti sve dokaze u vezi sa dešavanjima na Trgu Krajine

29.01.2019. | 14:44

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je izvještaje tužilaštvu koje će dalje da ocijeni sve dokaze u vezi sa dešavanjima na Trgu Krajine u Banjaluci u decembru, rekao je resorni ministar Dragan Lukač.

Lukač je rekao da MUP nije upotrijebio prekomjernu silu prilikom okupljanja grupe građana “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci.

“Niko od policajaca na Trgu Krajine nije tukao nikakvu djecu. To nije istina. Postoje snimci o svemu tome”, rekao je Lukač u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odgovarajući na pitanje poslanika tokom “Aktuelnog časa”.

Lukač je rekao da postoji snimak napada na policajca, ali se o tome ne priča.

“Ko to i u kojoj zemlji ima pravo da nogama udara policajca na zemlji? Mi smo tada mogli da pošaljemo svu silu policije koja je bila tamo da `polomi te nasilnike`, ali nismo to uradili, čak i kada je bio napad na policajca”, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, da se to dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama, policajac je mogao da izvadi pištolj i da puca po njima i za to ne bi bio osuđen u Americi.

“Naš policajac nije to uradio, već je to izdržao. Naši policajci nisu upotrijebili prekomjernu silu. Drugi dan su pronašli sve te nasilnike koji su udarali policajce, priveli ih i u skladu sa zakonom će biti procesuirani”, kaže Lukač.

Lukač je rekao da će svi odgovarati za svoje učinjeno policajcu, ali i narodni poslanici koji su bili uključeni na način koji nije bio primjeren radnjama i ponašanju narodnog poslanika.

“MUP Republike Srpske podnio je izvještaje tužilaštvu koje će dalje da ocijeni sve dokaze na osnovu snimaka i svjedoka i da podigne optužnice i protiv policajca ako je nešto uradio što nije u skladu sa zakonom”, zaključio je Lukač.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović pitao je Lukača ko je iz policije tukao narod 30. i 31. decembra na Trgu Krajine u Banjaluci i zbog čega je primijenjena prekomjerna sila.

 

Izvor:(RTRS)