Lokalne zajednice u RS pod lupom republičkih revizora

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj se, sudeći prema ocjenama koje su im ispostavili republički revizori nakon pregleda njihovih poslovnih knjiga iz prošle godine, nemaju čime pohvaliti jer je očigledno da su finansijska disciplina i poštivanje propisa na tom nivou vlasti na niskim granama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske objelodanila je do sada gotovo 15 revizorskih izvještaja o situaciji na lokalnom nivou širom Srpske. Pod lupom su se do sada našli Ugljevik, Kalinovik, Pale, Trnovo, Vukosavlje, Brod, Šipovo, Laktaši, Oštra Luka, Berkovići, kao i Istočni Drvar, Krupa na Uni, a svi su dobili mišljenje sa rezervom, bilo da je riječ o finansijskim izvještajima ili usklađenosti sa propisima. Uz to što nijedna od njih nije dobila pozitivno mišljenje, najgore stanje je, kako su to sagledali revizori, u Kozarskoj Dubici, koja je i “zaradila” negativno mišljenje u oba aspekta.

Da je takva slika izvjesna, u nekoliko navrata stizala su i upozorenja od samih republičkih revizora, koji su svojevrsno opravdanje za takvo stanje pronalazili i u činjenici da nemaju dovoljno kapaciteta da svake godine, kao što je to slučaj sa republičkim institucijama, pokucaju na “lokalna vrata”, provjere stanje i daju preporuke s ciljem da iduće godine situacija bude bolja.

S tim je saglasan i predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske Tomica Stojanović (SDS), koji poručuje da odgovorni u opštinama i gradovima u Srpskoj moraju da se uozbilje, poštuju pravila i da se takmiče u tome ko će imati bolje ocjene. Za “Glas Srpske” priznaje da problema ima i u radu Odbora, u kojem su poslanici iz opozicije i vlasti, ali naglašava da će nastojati da ove godine, za razliku od prethodne, koju je većim dijelom obilježio prekid rada zbog pandemije virusa korona, još aktivnije rade.

– Ponovo ćemo tražiti da čujemo šta imaju da kažu svi oni koji su dobili negativno mišljenje revizora – istakao je Stojanović i podvukao da uvijek i od svih traže, od republičkih do lokalnih institucija, da se ponašaju u skladu sa propisima i u saradnji sa poslanicima i revizorima pokušaju da unaprijede poslovanje.

Stojanović je, s druge strane, ponovio i da nije zadovoljan načinom na koji ocjenjuje Glavna služba za reviziju, ali ne krije da je ovakav presjek stanja na terenu zabrinjavajući.

– To je, nažalost, naša svakodnevica i stanje u Srpskoj. Institucijama na republičkom nivou su u 90 odsto slučajeva data pozitivna mišljenja. Ja se ne slažem s tim i čak bih rekao da je realnija slika o stanju na lokalnom, nego onom na republičkom nivou – kazao je Stojanović i naglasio da se svim problemima mora objektivno pristupiti.

Bilo bi, kaže, idealno kada bi revizori mogli svake godine da obiđu sve institucije, ali to u ovom momentu nije moguće.

– Pozivam sve rukovodioce i odgovorne u lokalnim zajednicama u Srpskoj da poštuju propise i akte kako bi na svom primjeru pokazali onom drugom da se može ako se hoće – zaključio je Stojanović.

Negativna mišljenja revizora se, po automatizmu, dostavljaju nadležnim tužilaštvima koja, međutim, nisu dužna da Glavnoj službi za reviziju šalju povratne informacije o svojim aktivnostima.

Apel

Glavni republički revizor Jovo Radukić nedavno je apelovao na nadležne u lokalnim zajednicama. Ukazao je da bi bilo veoma korisno da parlamenti u opštinama i gradovima posvete pažnju revizorskim izvještajima i zahtijevaju od izvršnih organa da sačine akcione planove za sprovođenje preporuka, te da njihovu realizaciju razmatraju na svojim zasjedanjima kako bi se povećao stepen sprovođenja preporuka.

 

 

Ostavite komentar: