Lokalne zajednice traže pomoć Ministarstva: Problemi u konstituisanju skupština opština nakon izbora

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zaprimilo je nekoliko dopisa iz jedinica lokalnih samouprava u vezi sa problemima u konstituisanju skupština opština nakon lokalnih izbora, održanih u novembru prošle godine.

Glas Srpske piše da su na spisku Novi Grad, Kozarska Dubica, Višegrad, Novo Goražde i Petrovac.

U dopisima su istaknuti problemi koji se, između ostalog, odnose na prekid konstitutivne sjednice, nastavak prekinute sjednice parlamenta, predsjedavanje sjednici Skupštine opštine od neovlašćenog lica nakon prekida sjednice te donošenje pojedinih odluka bez potrebne većine propisane zakonom.

“Ukazali smo na nepravilnosti u radu konstitutivnih sjednica, te utvrdili način za njihovo otklanjanje”, rečeno je banjalučkom dnevniku u resornom ministarstvu.

Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske definisani su načini na koje je moguće raspuštanje Skupštine, imenovanje i rad privremenog organa.

Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti Skupštinu ako, između ostalog, ne bude konstituisana u roku od tri mjeseca od dana potvrde rezultata izbora i ako u zakonskom roku ne usvoji budžet.

Ostavite komentar: