Ljubić otvoreno: Jedino rješenje je da tri strane u BiH pristupe izmjenama Izbornog zakona

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je da u BiH nisu mogući ukidanje nacionalne ravnopravnosti, unitaristička država i razlaz na miran način, te da je stoga jedino rješenje da tri strane u BiH, odgovorno i u dobroj vjeri, pristupe izmjenama Izbornog zakona.

Ljubić je naveo da bi te izmjene omogućile svakom konstitutivnom narodu da izabere svoje legitimne političke predstavnike u institucije predviđene Ustavom.

“BiH može biti funkcionalna i opstati samo kao konsenzus tri njene etničke nacije, odnosno kao konsocijaciona demokratija, kao višenacionalna federacija, na principima koji su dogovoreni u Dejtonu”, rekao je Ljubić za Nezavisne novine.

Ljubić kaže da ne tvrdi da je Dejtonski sporazum idealan i da se ne treba i ne može mijenjati, dodajući, međutim, da svaka promjena, pa i da je riječ o zarezu, mora biti rezultat dogovora legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda. Prema njegovim riječima, prema ponašanju bošnjačke “mejnstrim” politike dalo bi se zaključiti da im odgovara svojevrsni status kvo, barem kad su u pitanju odnosi u FBiH i postepeno ovladavanje hrvatskom kvotom u institucijama FBiH i BiH.

“Šta su Bošnjaci, bilo kao narod ili građani, dobili od toga – ništa. Odnosno u gubitku smo svi u BiH”, ocijenio je on.

On je napomenuo da Izborni zakon u najvećoj mjeri operacionalizuje osnovna načela Ustava BiH, da se kroz izborni proces reflektuju, pa i prelamaju odnosi i nacionalne strategije u BiH.

Ljubić naglašava da je jasno svima, pa i bošnjačkoj strani, da sada nije realna BiH na građanskom principu, kako zbog protivljenja druga dva naroda, tako i stavova međunarodne zajednice.

Ljubić kaže da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić potpuno irelevantan za bilo kakvo rješenje u BiH.

“On je samo korišten do sada kao instrument velikobošnjačke politike, ovladavanja Ustavom definisanom hrvatskom pozicijom u Predsjedništvu. Međutim, izgleda da postaje svjestan da je tome došao kraj”, rekao je Ljubić.

Ostavite komentar: