Lista Za pravdu i red uspješna: Za koga su glasali birači, Vukanovića ili kandidate sa lista?

Najveće iznenađenje izbora, lista Za pravdu i red Nebojše Vukanovića dobila je 26.189 glasova ili 5.02 odsto od ukupnog broja glasova u trci za Narodnu skupštinu Republike Srpske, što će prema trenutnim podacima biti dovoljno za četiri poslanička mjesta.

Lista Nebojše Vukanovića u izbornoj jedinici devet, njegovoj matičnoj, dobila je nešto više od šest hiljada glasova i treća je po broju dobijenih glasova, a sam Vukanović u Istočnoj Hercegovini dobio je 4.464 hiljade glasova, čak 74.10 odsto od ukupnog broja glasova liste.

Veliki procenat glasova lično za njega pokazuje da birači prije svega glasaju za Vukanovića, a nakon toga za njegovu listu, odnosno za druge kandidate sa iste.

Vukanovićeva popularnost dokazana je i u izbornoj jedinici tri, gdje je lista Za pravdu i red dobila 6.716 glasova ili 6.20 odsto od ukupnog broja, što ju stavlja na četvrto mjesto najpopularnijih stranaka u „banjalučkoj“ izbornoj jedinici.

U ovoj izbornoj jedinici nema odstupanja u procentima glasova koje su dobijali kandidati sa liste, kao što je to slučaj sa Istočnom Hercegovinom i Vukanovićem. Tako su u banjalučkoj regiji birači iz Vukanovićeve liste najviše podržali Milana Savanovića sa 1.512 glasova (22.51%) i Sergeja Milanovića sa 1.260 (18.76%) glasova, dok preostali kandidati imaju od 500 do hiljadu glasova pojedinačno.

Ostavite komentar: