Linta: Ne vjerujem da će Sud BiH osuditi odgovorne za zločine u Dobrovoljačkoj

Ne vjerujem da će Sud BiH osuditi odgovorne za brutalne zločine u Dobrovoljačkoj, izjavio je predsjednik Saveza Srba i regionu Miodrag Linta, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Linta je istakao da je Sud BiH etnički motivisan sud koji ima selektivan pristup.

– Sud BiH je u funkciji bošnjačke politike – rekao je Linta.

Komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji “Oluja” na Petrovačkoj cesti, Linta je naglasio da očekuje da se Tužilaštvo aktivnije i u većoj mjeri bavi procesuiranjem zločina.

– Godinama se zalažem za to da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije počne da pokreće istrage i podiže optužnice za masovne, brutalne i svirepe zločine nad Srbima, ne samo u Oluji. Brojne činjenice pokazuju da pravosuđa u Hrvatskoj, Prištini i Sarajevu nisu nezavisna pravosuđa. Temelj tih politika je zastupanje bezočne laži i izmišljotine da su Srbi agresori, a da su Hrvati, Bošnjaci i Albanci žrtve – poručio je Linta.

Dokument hrvatske Akademije nauke i umjetnosti u kojem se traži da Srbija prije ulaska u EU ispuni niz zahtjeva, između ostalog da se odrekne “velikosrpske propagande”, “mita o Јasenovcu” i odnosa prema Alojziju Stepincu, Linta smatra sramnim i skandaloznim.

– To pokazuje da se ni Akademija ni Hrvatska nisu suočili sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću. Potrebno je poslati jasnu poruku Hrvatskoj, da prizna da je nad srpskim narodom počinjen genocid u Drugom svjetskom ratu i da poštuje srpske žrtve. Srbija nikad ne smije da prihvati da se odrekne poštovanja prema svojim brocima za slobodu u Drugom svjetskom ratu i žrtvama genocida – istakao je Linta.

 

 

Ostavite komentar: