“Lijep gest Vučića”: Izetbegović rekao da par hiljada vakcina neće nešto bitno promijeniti

Lider SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović osvrnuo se na današnju posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je donirao 5.000 vakcina Federaciji Bosne i Hercegovine.

“To je jedan lijep, simboličan gest. Ja ga vidim kao uzvratni gest na ono što je Bosna i Hercegovina uradila prije par mjeseci kad je bila jako teška situacija u Sandžaku u Srbiji, kada su naši ljekari otišli da pomognu jer u času je srbijanski zdravstveni sistem bio pod teretom i nije mogao da se pobrine o tim ljudima u Sandžaku”, izjavio je Izetbegović.

Naveo je da “par hiljada vakacina neće nešto bitno promijeniti”.

“Kao što rekoh, to je jedan simboličan gest od strane gospodina Vučića. U Srbiji se ljudi masovno vakcinišu, ali nažalost, epidemija se pet puta brže širi u Srbiji nego u Bosni i Hercegovini, tako da mislim da to neće nešto bitno promijeniti stvari, ali dobro je došao svaki gest dobre volje”, kazao je Izetbegović.

O međusobnim odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, Izetbegović je kazao da se “nada da će se ući u rješavanje težih pitanja”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sarajevskom aerodromu da će biti sretan ako sa 10.000 Astra-Zeneca vakcina koje je Srbija donirala BiH bude spašeno pet ili 20 života.

Pojasnio je da su to vakcine za Federaciju BiH i da je Srbija spremna dostaviti bilo koju od četiri vrste vakcina koje ima. Vučić je poželio dobro zdravlje ljudima u BiH i izrazio uvjerenje da će se ljekari koji prime vakcine osjećati slobodnije i da će im životi biti zaštićeniji.

Ostavite komentar: