Lider PDP-a jasan: Turkovićeva neće odlučivati gdje će se graditi memorijalni centar

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je Srni da se od ministara inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković već odavno ne očekuju zdravorazumske izjave i potezi i da ona neće odlučivati gdje će se graditi memorijalni centar posvećen srpskim žrtvama.

“Još jednom se potvrdilo da srpske žrtve, iz bilo kojeg su rata, ekstremnim bošnjačkim političarima služe samo kao propagandno sredstvo za koje nemaju ni trunke poštovanja”, konstatovao je Borenović.

On je istakao da se od Turkovićeve “odavno ne očekuje neka zdravorazumna izjava ili potez, ali je prosto nevjerovatno u šta se ona usuđuje da dira”.

“Na njenu žalost, ona neće odlučivati o izgradnji memorijalnog centra, a da Srbi poštuju sve žrtve, mogla se uvjeriti da je jednom došla u Donju Gradinu. Međutim, takve persone nam i ne trebaju na tom tužnom i svetom mjestu”, poručio je Borenović.

Prema njegovim riječima, o tome kakvu BiH žele pojedinci u BiH najbolje govore ekstremne poruke koje su se juče mogle čuti za vrijeme obilježavanja 26 godina stradanja Srba na području Vozuće.

“Da ekstremna islamska ideologija ne gubi svoje uporište u BiH, potvrđuje događaj u Vozući”, konstatovao je Borenović. On je poručio da očekuje da policijske strukture Federaciji BiH adekvatno reaguju.

“Da je BiH bila i ostala leglo ekstremista, koji su uvoženi još u vrijeme rata, trebaju biti svjesne i zapadne zemlje, budući da dan prije obilježavanja 20 godina od tragičnih događaja u SAD, u BiH čujemo iste povike i iste zastave pod kojima su ubijali njihove građane. To je opasna bezbjednosna prijetnja, koja mora biti suzbijena”, poručio je Borenović.

Nakon što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dogovorili da Srbija i Republika Srpska u Donjoj Gradini na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac podignu memorijalni centar, koji će biti svesrpsko svetilište, Turkovićeva je izjavila da je neprihvatljivo da se na teritoriji BiH gradi i radi bez odluke i odobrenja njenih institucija i građana.

Za vrijeme parastosa ispred spomen-krsta u Stogu kod Vozuće povodom 26 godina od progona Srba sa tog područja putem je prolazila kolona vozila sa istaknutim zastavama Islamske države, a uzvikivano je “Alahu ekber”, rekao je Srni predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Ostavite komentar: