Milanović jasan! Pozdravio dogovor u Laktašima i optužio Amerikance za opstrukciju

23.01.2024. | 20:03

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović osudio je saopštenje Ambasade SAD-a u BiH u kojem se navodi da se izmjena načina biranja članova Predsjedništva BiH ne može promijeniti bez izmjena Ustava BiH te je pozdravio dogovor SNSD, HDZ BiH i “Trojke” koji je održan u Laktašima.

– Izjave, poput one iz Ambasade SAD u Sarajevu, koje izmjene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmjene Ustava BiH, Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rješenja koje bi hrvatskom narodu obezbijedilo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u organima vlasti BiH – navodi se u saopštenju.

Milanović je zadovoljan dogovorom iz Laktaša predstavnika HDZ-a, SNSD-a i „Trojke“ u vezi izborne reforme.

– Dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je na dobrom putu da bude postignut nakon nedavnog sastanka lidera HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a, jedini je ispravan put i jedini način da se stabilizuje politička situacija u BiH. Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, o kojima razgovaraju demokratski izabrani predstavnici vlasti BiH, garantovao bi hrvatskom narodu u BiH pravo biranja svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem organu BiH – navodi se u saopštenju.

Milanović kaže da hrvatski narod u BiH još uvijek nema “legitimnog predstavnika” u Predsjedništvu BiH te da je iz tog razloga izmjena Izbornog zakona prioritet koji smatra važnim korakom prema osiguranju prava Hrvata i postizanju stabilne i funkcionalne BiH.

– Sve dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika triju konstitutivnih naroda, na žalost, nisu doprinijele stabilizaciji i boljem funkcionisanju BiH. Štaviše, dodatno su pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor – navodi se.

Dodaje da je zbog toga neugodno iznenađenje da se pokušava otežati ili čak spriječiti dogovor o izmjeni Izbornog zakona.

– Samo dogovor tri konstitutivna naroda može osigurati stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i njen ulazak u EU što Hrvatska godinama zagovara i podržava. Izabrane predstavnike vlasti u BiH poziva da samostalno nastave razgovore i dogovore se o izmjenama Izbornog zakona – saopšteno je iz kancelarije hrvatskog predsjednika.