“Krši se Izborni zakon”: Šarović se protivi ograničavanju posmatrača na izborima

Namjera CIK da se ograniči broj posmatrača na biralištima za lokalne izbore predstavlja drastično kršenje Izbornog zakona BiH, jer osporava zagarantovano pravo da svaka stranka ima posmatrača na biračkom mjestu, izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

“To je po nama nešto što može značajno uticati na izborni proces i na njegovu neregularnost i SDS se protivi takvom rješenju”, naveo je Šarović. On je podsjetio da je u spornoj instrukciji navedeno da se mora ispoštovati preporuka nadležnih zdravstvenih organa o tome da distanca između lica bude najmanje metar ipo.

“Može se desiti da na izborni dan, zbog ograničenog prostora, pravo da prisustvuje izbornom procesu na tom izbornom mjestu ima samo jedna politička opcija i da zahvaljujući tome što ima većinu u opštinskoj izbornoj komisiji ostavi druge stranke bez prava na posmatranje”, pojasnio je Šarović. On kaže da je SDS uputio svoj protest prama CIК, zahtjevajući da se od opštinskih izbornih komisije traži da obavezno obezbjede adekvatan prostor koji će omogućiti prisustvo svakog verifikovanog posmatrača.

“U suprotnom, mislim da će nastati pravi haos i da će to biti jedno od najdrastičnijih kršenja izbornog prava i prava na nadzor izbornog procesa”, rekao je Šarović. On je izrazio očekivanje da će CIК prepoznati ovaj problem i da će njihova instrukcija iz jula ove godine biti povučena.

“To se mora učiniti jer je sa njom praktično opštinska izborna komisija ovlaštena da odredi koje stranke će moći imati posmatrače u prostoriji gdje se vrši glasanje. Što je još gore to pravo, prema ovoj instrukciji, mogu imati oni posmatrači koji prvi dođu na otvaranje biračkih mjesta. To je zaista skandalozno, a takav vid odabira birača se nije do sada nigdje desio”, kategoričan je Šarović.Ostavite komentar: