Krišto najavila: Uskoro prijedlog temeljne reforme pravosudnog sistema BiH

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto najavila je da će u narednom periodu, zajedno s partnerima, predložiti temeljne reforme pravosudnog sistema u BiH, čime će biti ojačana transparentnost, vladavina prava i borba protiv kriminala, te kolektivna i individualna ljudska prava.

Krišto je danas u video-obraćanju na drugom Samitu za demokratiju koji se održava u Vašingtonu izjavila da će BiH u bliskoj budućnosti, s ciljem jačanja ljudskih prava, uskladiti svoje unutrašnje zakonodavstvo s najvišim evropskim standardima ljudskih prava i demokratije, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ona je dodala da BiH očekuju i sveobuhvatne ekonomske reforme na polju zaštite životne sredine, digitalizacije i brojnih infrastrukturnih projekata.

Krišto je rekla da je Samit prilika za osvrt na prethodni period, u kojem su pandemija, te sukob u ukrajini katalizatori usporenog privrednog rasta, dvocifrenih stopa inflacije, pogoršanog stanja na tržištu rada i lanaca snabdijevanja hranom u svijetu.

Prema njenim riječima, ne smije se biti slijep pred činjenicom kako mnoge autokratije i diktature nastoje proširiti svoj uticaj na niz regija u svijetu, uključujući i zloupotrebu modernih informacijskih tehnologija.

Ona je dodala da su svi svjedoci širenja lažnih informacija i sadržaja, ali i rastuće zloupotrebe privatnih podataka, čime se nastoji oslabiti bezbjednost građana i društva, posebno onih koja su u procesu jačanja svojih demokratskih institucija.

Krišto je naglasila da se samo zajednički mogu suzbiti izazovi takve vrste i zaustaviti nastojanja zlonamjernih aktera koji slabe demokratiju i međunarodni pravni poredak.

S obzirom na poseban kontekst u kojemu se nalaze zemlje zapadnog Balkana, Krišto je naglasila da svi moraju biti svjesni da nedemokratski trendovi imaju još veće negativne reperkusije na ovdašnja društva.

“Nacionalna i etnička pripadnost, pol, jezik i druge identitetske različitosti ne smiju biti razlog za isključenje iz ključnih demokratskih i neophodnih tranzicionih procesa”, ukazala je Krišto.

Krišto je učestvovala u radu Samita za demokratiju na poziv predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

Ostavite komentar: