Kristijan Švarc Šiling pozvao Valentina Incka da donese zakon o zabrani negiranja genocida

Kristijan Švarc Šiling, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, pozvao je svog nasljednika Valentina Incka da donese zakon koji će zabraniti negiranje genocida i na taj način, kako kaže, zaštiti pravnu državu BiH.

U autorskom tekstu za „Dojče vele“, Švarc Šiling kaže da su dva nedavna događaja prizvala sećanje na nepočinstva iz prošlog vijeka: presuda protiv Radovana Karadžića i nastup četnika u Višegradu.

Pritom on za presudu Karadžiću, koja je s 40 godina preinačena na doživotni zatvor, kaže da bi se teško mogla zamisliti drugačija kazna za zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini i posebno za genocid u Srebrenici.

„Utoliko više zapanjuje što političari koji danas imaju odgovornost za BiH kritikuju ovu presudu visokog suda u Hagu i bagatelišu ili čak sasvim negiraju ratne zločine i povrede ljudskih prava koje spadaju u najgore zločine u Evropi nakon Drugog svjetskog rata“, piše Švarc Šiling, posebno apostrofirajući aktuelnog predsedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, za kojeg kaže da je 2008. javno rekao da je „u Srebrenici bio genocid“.

Primećujući da Dodik „današnjim lažima na sebe uzima tešku krivicu“, Švarc Šiling kao primjer navodi da je i u Njemačkoj poslije Drugog svjetskog rata postojala slična situacija sa gonjenjem zločina Holokausta pred sudom za ratne zločine u Nirnbergu.

Počinioci su, kaže, doduše osuđeni na smrt ili na veoma duge zatvorske kazne, ali je uprkos tome bilo građana i političara koji su naprosto negirali ubijanje u koncentracionim logorima poput Aušvica, pa je njemački Bundestag donio zakon koji negiranje Holokausta čini kažnjivim.

„Zašto se to isto ne desi u BiH? Ako ima političara koji svojim glasovima u parlamentu sprečavaju takav zakon, onda je zadatak visokog predstavnika koji motri nad mirovnim procesom u BiH da sam donese takav zakon kako bi zaštitio pravnu državu“, naveo je bivši visoki predstavnik.

 

Izvor.(Novosti.rs)

 

Ostavite komentar: