Kristijan Švarc Šiling: Htio sam smijeniti Milorada Dodika, Amerikanci nisu dali

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling upozorio je kako je stanje u toj zemlji krajnje nestabilno te nije isključio mogućnost novog rata u njoj pa je zbog toga pozvao na hitno reagovanje kako bi se spriječio takav razvoj događaja potvrdivši da je Njemačka spremna to učiniti.

U intervjuu za sarajevsku Face TV emitovanom u subotu Švarc-Šiling je kazao kako je sada sve u rukama njemačke kancelarke Angele Merkel jer se čini da SAD više ne zna kako upravljati stanjem na Balkanu pa tako i u BiH.

Kancelarka Merkel, kako je istaknuo, sada ima dovoljno iskustva i vidi da se Balkan ne smije zanemariti a upozorio je i na to kako treba obratiti pažnju na ulogu Hrvatske.

“Ona (Merkel) vidi da se stvari mijenjaju, da pozicija Hrvatske u tome igra veliku ulogu”, kaže Švarc-Šiling i dodaje da desničarska politika ima potporu Hrvatske i da Hrvatska pokušava praviti prijedloge za sve susjedne zemlje.

“Često govore o trećem entitetu, a to je nešto što podržava hrvatska Vlada. To je jedna saradnja Hrvatske i HDZ-a. Ako ovdje u Bosni i Hercegovini niko ne preduzme nikakvu akciju, ako se svi budu uspavali, rat se može dogoditi, naravno. Ovdje niko još uvijek nikog nije naučio kako funkcioniše demokratija”, kazao je njemački političar, prenosi N1 BiH.

Švarc-Šiling je kazao kako međunarodna zajednica više ne smije oklijevati kao što je to bio slučaj ranije, a kao primjer neodlučnosti naveo je izostanak potpore da smijeni Milorada Dodika sa svih dužnosti što je lično bio pripravan učiniti 2007. godine zbog njegove nacionalističke retorike i prijetnjama referendumom o otcjepljenju RS.

Iako je načelno postojala spremnost da se to učini na kraju je presudila činjenica da za to nije stiglo “zeleno svjetlo” iz Vašingtona, tvrdi njemački političar.

“Ja, kao visoki predstavnik sam ga htio smijeniti ali Amerikanci ga (Dodika) nisu dali. Upravo zbog toga mi nije produžen mandat, jer su znali da ću uraditi nešto, da ih neću slušati. Zbog toga su me se željeli riješiti”, kazao je Švarc-Šiling.

 

Ostavite komentar: