Kristijan Šmit upotrijebio bonska ovlaštenja: OHR suspendovao Zakon o imovini Srpske

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, na konferenciji na medije ispred zgrade OHR-a saopštio je novinarima da je upotrijebio bonska ovlaštenja i da je obustavio od primjene Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS.

Razlog za upotrebu bonskih ovlaštenja je Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a koji je, kako smatra Šmit, u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH. Kako je pojasnio, zakon je suspendovao do odluke Ustavnog suda BiH.

Ova odluka, dodaje Šmit, jasno daje do znanja da jedino država BiH može raspolagati državnom imovinom odnosno raspoređivati vlasništvo nad državnom imovinom.

“Ovo se primjenjuje na sve nivoe vlasti u BiH. To ne znači da se nepokretna imovina ne treba raspoređivati između entiteta države i drugih nivoa vlasti u BiH. To se ne može riješiti jednostranim mjerama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH”, naveo je Šmit.

Građanima Republike Srpske je poručio da ove njegove odluke ni na koji način ne umanjuju status ovog entiteta.

“Oba entiteta imaju svoje mjesto u Dejtonskom sporazumu i to će tako i ostati. Ali to ne daje razlog za odluke protiv Ustava, a ono što smo vidjeli u Banjaluci nažalost je bez poštovanja Ustava BiH. Zakon kojeg su usvojile vlasti Republike Srpske narušio bi pravnu sigurnost. Ljudi koji žele investitrati u Republiku Srpsku žele znati da je ono što kupuju u skladu sa zakonom”, rekao je Šmit.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je prije nekoliko dana Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Ovaj zakon je trebao da stupi na snagu u četvrtak.

– Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na Dvadesetoj redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine – piše u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku Republike Srpske.

Ostavite komentar: