Kristijan Šmit na dužnosti od 1. avgusta: Novi visoki predstavnik stigao u BiH

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit stigao je danas u Bosnu i Hercegovinu, javili su sarajevski mediji.

Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tjela (DKPT) BiH dočekali su Šmita na graničnom prelazu Ivanica, izmedju BiH i Hrvatske.

Šmit je do graničnog prelaza stigao privatnim automobilom, poslije čega je odgovornost za njegovu bezbjednost preuzela DKPT.

On će prvo otputovati u Mostar, a predvidjeno je da u Sarajevo stigne u večernjim časovima.

Šmit na dužnost stupa 1. avgusta i na toj funkciji će zamejniti Austrijanca Valentina Incka, koji je 12 godina bio visoki predstavnik.

Uoči dolaska u BiH, Šmit je izjavio da put te zemlje ka EU i njena transformacija u demokratsku zemlju podrazumjeva da u njoj ne smije da postoji etnička orijentacija. Ukazao je i da je neodrživo narušavanje teritorijalnog integriteta na Balkanu.

Komentarišući Inckovu odluku da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, Šmit je rekao da EU, ako pravilno tumači njene smjernice, zahtjeva upravo takvu vrstu zakona, za koji je kazao da je etnički neutralan.

“Ne radi se o tome da li je u pitanju Hrvat ili Srbin, već da li je neko uradio nešto što nosi breme krivice. Koliko vidim, to će pitanje, uz visokog predstavnika, otvoriti i sam put ka EU. Ne možete to skinuti s dnevnog reda”, naveo je.

Šmit je rekao da želi da naglasi jednu stvar, da “čak i ako neko misli da se takvim zakonom mogu postići promjene u društvu, grdno se vara”.

Ostavite komentar: