Kozara vječna opomena i zavjet: Selak istakao borbu Srba protiv fažizma i ustaštva

Predsjednik Socijalističke partije Srpske /SPS/ Goran Selak poručio je da Kozara predstavlja jedno od najvećih stratišta srpskog naroda i ranu koja će zauvijek podsjećati na stradanja i žrtve koje su Srbi podnijeli boreći se protiv fašizma i ustaštva.

Selak je podsjetio da je više od 68.000 civila odvedeno u logore smrti NDH, a među njima više od 23.000 djece.

“Ovo je mjesto gdje treba da govorimo tiho i biranim riječima, oko kojeg moramo da se okupljamo, da pamtimo i da nikad više ne dozvolimo da se ovakva stradanja ponove”, rekao je Selak na Mrakovici, gdje je sa delegacijom SPS-a prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On je napomenuo da je Kozara vječna opomena i vječni zavjet srpskom narodu, da čuva mir, slobodu i svoju Republiku Srpsku, saopšteno je iz ove partije.

“Ovdje smo da prislužimo svijeće, da damo pomen stradalom narodu Kozare i da položimo vijenac na spomenik palim borcima. Ovo nije mjesto za dnevnu politiku, nego za dostojanstveno obilježavanje strašnog zločina nad srpskim narodom”, poručio je Selak.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.

Ostavite komentar: