Kovačević siguran: Niko iz SNSD-a ne komunicira sa Šmitom

09.02.2023. | 13:00

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da sa sigurnošću može potvrditi da se niko iz ove stranke ne javlja Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, te da isključivo postoji komunikacija sa ljudima iz OHR, jer nikada nije osporeno da u Dejtonskom sporazumu postoji Kancelarija visokog predstavnika.

“Ali, osporavamo da trenutno u BiH postoji visoki predstavnik jer nikada poslije Valentina Incka, koji je podnio ostavku u Savjetu bezbjednosti UN, niko nije izabran za njegovog nasljednika”, naglasio je Kovačević.

Reagujući na navode Šmita da ponekad ljudi iz SNSD-a kontaktiraju sa njim ili sa nekim iz njegovog tima, ali ne žele da se njihovo ime pominje u javnosti i da on to poštuje, Kovačević je rekao u SNSD-u ne znaju da li se neko drugi tajno javlja Kristijanu Šmitu, ali da sa sigurnošću može da kaže da se niko iz SNSD ne javlja.

Kada je riječ o izjavi Šmita da je prije dvije godine razgovarao telefonom sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom o njegovom imenovanju i da mu je tada Dodik ponudio da se sastanu, ali mu se čini da ga je u međuvremenu napustila hrabrost, Kovačević je rekao za “Srpskainfo” da se to desilo 2016. kada je Šmit bio ministar poljoprivrede Savezne Republike Njemačke.

“Dodik se tada susreo sa njim, kao predsjednik Republike Srpske, sa namjerom da zaštiti interese poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj. Telefonski razgovor koji pominje Kristijan Šmit, takođe se dogodio. Prisustvovao sam i tom razgovoru sa Šmitom koji je tada navodno trebalo da dođe kao nasljednik Valentina Incka. Međutim, Dodik mu je i tada otvoreno rekao da neće postojati sa njim bilo kakva komunikacija ukoliko ne bude izabran u skladu sa onim kako predviđa Aneks 10, da mora da postoji relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN”, rekao je Kovačević.

S obzirom da do usvajanje te rezolucije nikada nije došlo, dodao je Kovačević, iz tog razloga Milorad Dodik nikada nije prihvatio Šmita kao visokog predstavnika, Republika Srpska ga nikada nije prihvatila kao visokog predstavnika, jer on nije visoki predstavnik.

“Tu se ta priča završava”, dodao je Kovačević.