Kovačević pred sjednicu NS RS: Njemačka da razgovara sa nama, a ne o nama

Republika Srpska poštuje Njemačku kao državu, ali od nje traži da uvažava Ustav BiH, Srpsku, njene institucije i narod, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio na spornu rezoluciju Bundestaga o BiH u kojoj se navodi da treba da se promijeni ustavno uređenje u BiH i da ne treba da postoje entiteti.

“Navodi se da ne treba da postoji Republika Srpska. Mi se tome suprotstavljamo i uvijek ćemo se suprotstaviti”, poručio je Kovačević.

Kovačević je za RTRS rekao da bi poslanici u Narodnoj skupštini danas trebalo da podrže odluku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

On je napomenuo da se poslanici ne izjašnjavaju o podršci Dodiku, već Republici Srpskoj.

“Dodik je predstavnik građana, naroda Republike Srpske, a predstavnici naroda u Skupštini treba da podrže Republiku Srpsku”, istakao je Kovačević.

On je naveo da će oni koji danas ne podrže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Srpske podržati /članove Predsjedništva BiH/ Šefika DŽaferovića i Željka Komšića i gaženje Republike Srpske i njenih prava u BiH.

Kovačević je rekao da Republika Srpska želi da Njemačka čuje njene stavove i argumentaciju.

“Do sada su u NJemačkoj razgovarali o nama, mi ih sada pozivamo da razgovaraju sa nama i saslušaju naše argumente i stavove. Naša argumentacija nije destruktivna, već potpuno jasna i jedina koja BiH daje mogućnost opstanka”, naglasio je Kovačević.

DODIK: VAŽNO JE POKAZATI JEDINSTVO, ALI I DA NAROD VIDI KO IMA PODANIČKU POLITIKU

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska mora da odbaci antiustavnu rezoluciju Bundestaga i miješanje u unutrašnje stvari Srpske i BiH, zbog čega je potrebno da danas bude pokazan jedinstven stav u Narodnoj skupštini i poslata jasna poruka da njemačka politika ne smije da krši Dejtonski sporazum.

“NJemačka jeste velika i moćna zemlja, ali to ne znači da se moramo klanjati svakom ko pokušava da nas napravi manje vrijednim. NJihova spoljna politika usmjerena je samo na podršku muslimanima”, naveo je Dodik.

On je naveo da kao srpski član Predsjedništva BiH, izabran sa teritorije Republike Srpske, ne može da prihvati imenovanje ambasadora za kojeg unaprijed zna da će sprovoditi antidejtonsku politiku svoje zemlje, koja ima za cilj ukidanje Republike Srpske.

“To je udarac na naše vitalne interese”, naglasio je Dodik na “Instagramu”.

Prema njegovim riječima, opozicija najavom da ugrožavanje entitetskog interesa na ovom pitanju neće podržati, pokazuje podaničku politiku ili nerazumijevanje trenutne političke situacije.

“Bez glasova opozicije agreman novom njemačkom ambasadoru ne može biti uskraćen, važno je da narod vidi ko to želi, a ko je protiv toga”, rekao je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske danas će razmatrati Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru NJemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Ostavite komentar: